De ska lära ut utdöende konsten

Konsten att hamla ett träd är en kunskap som blir allt mer ovanlig. Det vill Länsstyrelsen göra något åt och nästa helg är det Vimmerby kommuns tur att få besök av Rune Stenholm Jakobsen, som håller endagskurs i Älö, Djursdala. ”Alla blir glada av hamling”, säger han.

Rune Stenholm Jakobsen, längst bort, håller hamlingskurs i Djursdala den 23 mars på uppdrag av Länsstyrelsen.

Rune Stenholm Jakobsen, längst bort, håller hamlingskurs i Djursdala den 23 mars på uppdrag av Länsstyrelsen.

Foto: Yvonne Nilsson

Vimmerby2019-03-12 20:00

Kursen i nyhamling utförs alltså på uppdrag av Länsstyrelsen och har hållits i flera kommuner i Kalmar län. I Vimmerby kommun arrangeras den kostnadsfria endagspraktiken i samarbete med Djursdala samhällsförening den 23 mars.

– Jag har som markägare själv gått kursen när den hölls i Kalmar förra året och vi känner att det här är en viktig kunskap att föra vidare. Många vet inte ens vad hamling är och det är synd, säger Sandra Carlsson i samhällsföreningen.

Trädhamling har funnits lika länge som det funnits djurhållning. Men det som förr var en nödvändighet för djurens överlevnad är idag kulturmiljövård.

Rune Stenholm Jakobsen, som håller i kursen på Länsstyrelsens uppdrag, ser många skäl till att sprida kunskapen.

– Hamlade träd är en del i vårt kulturlandskap och identitet och stod fram till 1950-talet för en tredjedel av fodergivan. Går man tre generationer bakåt kunde man hamla, idag är det väldigt få som vet hur man gör och några gör dessutom fel, vilket i värsta fall leder till att träden dör. Jag upplever att det finns en stor vetgirighet och det känns väldigt meningsfullt att hålla de här utbildningarna.

Flera olika värden gynnas av hamling, menar Rune Stenholm Jakobsen.

– Kulturarvet, naturvården, estetiken, foder, lönsamhet. Det finns olika ingångar och hamling är en bra enande kraft. Folk blir glada av hamling.

Kursen i Djursdala vänder sig till markägare, markbrukare och andra intresserade.

– Alla är välkomna. Det handlar om vårt kultur- och odlingslandskap, om estetik och också om den biologiska mångfalden. Hamlade träd blir gamla träd och inte lika känsliga för stormar och till slut levnadsplats för mossor, lavar, insekter och fåglar, säger Sandra Carlsson.

Men någon expert blir man förstås inte på en dag.

– Inte expert, men målet är att man ska lära sig grunderna och bli självgående, säger Rune Stenholm Jakobsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om