De söker sommarpersonal: "Siktar på en bra säsong"

Trots att snön ligger djup över Vimmerby så är tre turistanläggningar igång med rekryteringen av sommarpersonal. "Vi har hopp om 2021, det känns kul och spännande."

"Vi behöver ha personal och vi rekryterar i princip full styrka för en bra säsong." säger Anneli Rimås på Björkbackens karaktärshotell.

"Vi behöver ha personal och vi rekryterar i princip full styrka för en bra säsong." säger Anneli Rimås på Björkbackens karaktärshotell.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-02-01 06:00

Det säger Anneli Rimås, vice VD på Björkbackens karaktärshotell. De är i full gång med att rekrytera för en i princip lika stor personalstyrka som en vanlig sommar.

– Vi siktar på en bra säsong. Vi tror att det är den inställningen man måste ha. Motsatsen är ju svårare om det blir en bra säsong men man inte har personal – det är ju väldigt svårt. Sen vill man naturligtvis inte anställa mer än vad man tror att man behöver för personalens skull, säger hon.

– Men vi är i ett läge där vi väljer att öppna hela vår anläggning och vi tänker att det kommer bli en bra sommar. I det ögonblick vi väljer att öppna så finns det ett personalbehov oavsett hur många som är här egentligen. 

Anneli Rimås tycker att det rådande arbetsmarknadsläget märks av bland ansökningarna. 

– Det känns som att en hel del har blivit av med sina jobb på grund av pandemin i och med konkurser och nedskärningar. Det är många som söker. 

undefined
"Vi behöver ha personal och vi rekryterar i princip full styrka för en bra säsong." säger Anneli Rimås på Björkbackens karaktärshotell.

Fredrica Carlqvist, vice VD på Vimmerby Stadshotell ser också positivt på framtiden.

– Vi har en tendens att se allting positivt hur det än är tror jag, vi är lite så i vår verksamhet. Vi sätter oss in i den situation som är och gör det bästa av det. 

Men en helt normal säsong tror hon inte att det kommer bli. 

– Vi räknar inte med att sommaren kommer vara som för två somrar sedan och inte likadant som förra sommaren heller. Vi går mycket på känsla. Vi vet att vi behöver komma ta in lite personal så vi söker personal nu och ju närmre vi kommer till att se hur mycket bokningar det blir, så kan vi bestämma hur många vi behöver ta in helt enkelt. 

undefined
"Säsongen kommer att dra igång senare vilket gör att vi kommer kunna plocka in personal lite senare för upplärning, annars hade vi kanske varit igång med det ganska snart." säger Fredrica Carlqvist på Vimmerby Stadshotell.

Att Astrid Lindgrens Världs öppning spelar en stor roll för när sommarsäsongen drar igång, är tydligt.

– Som vi får uppfattningen av Astrid Lindgrens Värld, som egentligen styr säsongen, så har de planer på att öppna förhoppningsvis i slutet på maj. Vi får ju försöka utgå från att vi i alla fall kommer att få en halv säsong, säger Elin Axelsson, verksamhetschef för Hotell Ronja. 

På Ronja kommer man inte rekrytera samma styrka som man vanligtvis brukar göra.

– Vi tänker att vi börjar småskaligt för att skydda dels ungdomarna som söker de här jobben som blir besvikna om de inte får ett jobb i slutändan, och dels för oss så att vi känner att vi ändå mäktar med det vi har tänkt. 

undefined
"På något sätt så känns det som att Astrid Lindgrens Värld kommer att öppna, sen är det i vilken omfattning som de kan öppna. Bättre än 2020 tänker vi nog att det kommer bli oavsett." säger Elin Axelsson på Hotell Ronja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!