De stoppade branden: "Det var bara en tidsfråga"

De var ute för att beta av en etapp på Sevedeleden när de kände att det luktade som bränd torv i skogen. Lukten kom från resterna av en eld som pyrde i marken under hängande grenar på en gran.

Maud Rinaldo vid kolresterna av en grillbrasa som pyrde ordentligt i marken när trion upptäckte det och sannolikt avtyrde en skogsbrand på måndagskvällen.

Maud Rinaldo vid kolresterna av en grillbrasa som pyrde ordentligt i marken när trion upptäckte det och sannolikt avtyrde en skogsbrand på måndagskvällen.

Foto: Privat

Vimmerby2021-06-15 12:00

– Det här hade tagit sig, det var bara en tidsfråga, berättar Lena Andersson i Vimmerby.
Det var hon, Maud Rinaldo och Peter Strand som upptäckte gräsbranden norr om Ventzelholm på måndagskvällen

De gick Sevedeleden från Kulla Kvarn till Kvill och var nästan framme när de kände den stickande lukten av bränd vegetation.

– Det tog ett tag innan vi fattade var ifrån det kom. Peter och Maud var först att upptäcka att det pyrde ordentligt i marken där någon nyss hade eldat, beskriver Lena Andersson.

De insåg att de måste göra något snabbt för att eliminera brandrisken.

– Vi hade inga andra grejer än fikakorgen med oss. Man tager vad man haver, så bullpåsen, skräppåsen, en läskburk och kaffekoppar blev till brandsläckningsredskap. Vi hade heller inget att gräva med, det var händerna som gällde, beskriver hon trions insats.

Samtidigt larmade de räddningstjänsten. Det var ingen större brasa, men illa nog. Inte minst när det råder eldningsförbud och vinden är frisk.

– Det här hade tagit sig, det var bara en tidsfråga, kanske inte den dagen men det ska bli 30 grader varmt om ett par dagar. Dessutom hade de eldat under en gran med grenarna hängande över elden, säger hon.

Jourhavande räddningschef i Vimmerby, Kenneth Söderberg, sa i vår rapportering om branden att eldningsförbudet nonchalerats och att det var tur att den upptäcktes tidigt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!