De tar över höstmarknaden i Vimmerby

På onsdagseftermiddagen signerar kommunen avtalet med arrangörerna som ska ta hand om höstmarknaden i Vimmerby från 2024 till och med 2026. Läs mer om gängets planer för marknaden här!

Såhär såg det ut på torget i Vmmerby i oktober, när Stadshotellet i samarbete med Guldkant anordnade både höstmarknad på dagen och höstfest på kvällen.

Såhär såg det ut på torget i Vmmerby i oktober, när Stadshotellet i samarbete med Guldkant anordnade både höstmarknad på dagen och höstfest på kvällen.

Foto: Matilda Söderberg

Vimmerby2024-03-06 13:30

I höstas var det Stadshotellet och Guldkant som tillsammans arrangerade höstmarknaden, som bjöd på både street food och irländsk punk i det regniga vädret. Marknaden arrangerades lite på prov och satsningen var en frukt av tidigare års klena uppslutning av knallar och besökare på den "vanliga" höstmarknaden.

På en pressträff i rådhuset på torsdagen avslöjades att det blir Guldkant och Stadshotellet i Vimmerby som nu tar över marknadsrodret från och med i år och för tre år framåt.

– Vi har i dag signat med kommunen, Guldkant och Vimmerby Stadshotell, att köra foodcourt i tre år, säger Martina Andersson, hotellchef.

– Det kommer inte bli exakt som det var förra året utan vi kommer göra om och göra det bättre och mer planerat. Vi ska vara fler och det blir mer mat men i vilken konstellation vet vi inte än.

Även datum är spikat – det blir sista lördagen i september. Det blir alltså inte i samband med litteraturfestivalen Vimmerby Berättar som det var förra året. 

– Vi ser inga problem med att det inte är samtidigt, säger Henrik Hemmingsson på Guldkant.

– Vi kommer kanske inte lägga upp marknaden exakt som förra året, vi har inte satt alla detaljer kring det än. Vi kommer fokusera mer på matproducenter, det lokala, säger Martina Andersson.

undefined
Henrik Hemmingsson på Guldkant, Martina Andersson på Stadshotellet och Egon Karlsson, kommunens utvecklingschef.
undefined
Martina Andersson tecknar treårsavtalet för att hålla i höstmarknaden i Rådhuset på onsdagen.
undefined
Henrik Hemmingsson Martina Andersson kommer att ha ansvaret för höstmarknaden under tre år framåt.

Egon Karlsson, kommunens utvecklingschef är nöjd med att avtalet för de tre kommande höstmarknaderna skrivits under.

– Det är häftigt! Det här med traditionella marknader har gått lite i stå och kör i samma hjulspår. Drivkraften och arrangörskapet som Martina och Henrik har kan inte kommunen matcha även om vi kan vara med och hjälpa till med driften. Jag tror starkt på det här konceptet och att det kan vara starten på något som på sikt sätter Vimmerby på kartan för matälskare, säger han.

För Guldkant och Stadshotellet är nästa steg att prata ihop sig ännu mer och börja planera, bland annat tillsammans med restaurangnätverket i stan. Dessutom ska man kontakta föreningar som man hoppas ska vilja hålla i kringaktiviteter under marknaden.

– Det för Vimmerby vi gör det här, i grunden, och vi hoppas att det ska gynna alla. Om många föreningar kan vara med och visa upp sig blir det bra för alla, säger Henrik Hemmingsson

– En lördagskväll där man kan käka gott, dricka gott och umgås, helt enkelt, säger Martina Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!