De trotsar lagen och fortsätter hålla stängt

Att hålla helt stängt för besök på biblioteken är ett brott mot bibliotekslagen. Med stöd av arbetsmiljölagen kommer dock biblioteket i Vimmerby vara fortsatt stängt för besök.

Thomas C Ericsson är bibliotekschef i Vimmerby Kommun och väljer att fortsätta hålla stängt för besök trots att det kan strida mot lagen.

Thomas C Ericsson är bibliotekschef i Vimmerby Kommun och väljer att fortsätta hålla stängt för besök trots att det kan strida mot lagen.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2021-01-18 06:00

För två månader sedan stängde biblioteket i Vimmerby för besök. Med det försvann en del samhällsviktiga funktioner som möjlighet att få tillgång till dator och kunna göra utskrifter som är reglerade i bibliotekslagen. Trots det väljer biblioteket i Vimmerby att fortsätta hålla stängt för besök.

– Vi anser att smittspridningsläget fortfarande är på uppåtgående i Kalmar län, inte minst i Vimmerby, och att det då blir ett allvarligt arbetsmiljöproblem för både bibliotekspersonal och besökare om vi öppnar upp just nu. Vi anser att arbetsmiljölagen väger tyngre än bibliotekslagen, säger bibliotekschefen Thomas C Ericsson.

De flesta kommunerna i Kalmar län har valt samma linje som Vimmerby har gjort.

– Som läget är nu har vi valt att fortsätta hålla stängt för besök. Kommunerna har rätt att bestämma själva över frågan, säger Julia Lindkvist bibliotekschef i Västervik.

På Svensk Biblioteksförening är Björn Orring pressansvarig och han vittnar om att många bibliotek haft problem med att avgöra om man kan ha öppet eller ej på sistone.

– Problematiken uppstod egentligen före jul när Folkhälsomyndigheten gav besked om att biblioteken skulle klassas som en icke nödvändig verksamhet. Då stängde många bibliotek ner, men när man fick backa på den punkten har det blivit så att biblioteken gör lite olika beroende på hur läget ser ut på varje ort, Det är svårt att säga vad som är rätt eller fel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!