De välkomnar påsken med maskerad

Tomtenissar, Spiderman och prinsessor. Påskkärringarna och påskgubbarna var i mångfacetterat sällskap när barnen på Lundens förskola firade in påsken. ”Det bästa med påsken är att man får äta godis”, säger Jake Gustavsson, 4.

Sött som det sötaste påskgodis. Påskgubben heter Odd Axelsson och nyckelpigan Ellie Gustavsson.

Sött som det sötaste påskgodis. Påskgubben heter Odd Axelsson och nyckelpigan Ellie Gustavsson.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-04-18 13:00

Startskottet för själva påsken går på skärtorsdagen, men det är förstås inget som hindrar att påskkärringarna kommer fram redan på dymmelonsdagen. På Lundens förskola firade alla sex avdelningar påsk med maskerad, underhållning, disco och lite extra gott.

– Man vet att det är en påskkärring för att de har en mask över sig, förklarar Hanna Allvin Thörn, 5 år, som krupit upp i ett lugnt soffhörn tillsammans med kompisen Charlie Kernell, 4.

De har valt prinsessutstyrsel på påskmaskeraden på förskolan.

– Jag gillar bara inte att vara påskkärring, jag är Törnrosa, kolla här, säger Hanna och visar detaljer i klänningen som styrker dagens sagobetonade identitet.

Marie Hultqvist, biträdande förskollärare på Lunden, förklarar att det är alldeles fritt fram vad man klär ut sig till när det är påskmaskerad – eller om man alls vill klä ut sig.

– Det är viktigt att lyfta fram våra högtider och hålla liv i traditionerna. Samtidigt tycker ju barnen att det är kul och vi umgås mellan avdelningarna.

För barnen är påsken en högtid där påskharen har både en och flera tassar med i hemlighetsmakeriet bakom godisfyllda påskägg, som man kan hitta såväl under kudden, som i garaget eller Barbielådan.

– Det är påsk för att påskharen vill att det ska vara påsk, säger Hanna.

Hur den för påskfirandet så väsentliga påskharen ser ut är det inte alla som vet.

– Men min pappa såg något vitt genom fönstret en gång, han tror det var påskharen, säger Nellie Gustavsson, 4, som lätt som en plätt transformerats till påskkärring genom det magiska tricket ”klä på sig kläder, sminka sig efter frukost och ta på den här på huvudet”.

Men Jake Gustavsson, 4, är skeptisk till att påskharens färg skulle vara vit.

– Jag tror påskharen är lila.

Vad som är det bästa med påsken verkar de flesta barnen vara rörande överens om.

– Att man får äta godis! Allt godis som är i ägget!

Fyraåringarna Jake Gustavsson och Nellie Gustavsson har koll på påsken.
Fyraåringarna Jake Gustavsson och Nellie Gustavsson har koll på påsken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!