De var bäst på högskoleprovet i Vimmerby

18-åriga Astrid från Vimmerby skrev kommunens näst bästa högskoleprov, utan att ha pluggat. "Det är lite absurt", säger hon.

Högskoleprovet består av åtta delprov, där hälften är matte och andra hälften är språk. "Jag tyckte att språket var tuffast", säger 18-åriga Astrid Hansson, som fick resultatet 1.45 på provet.

Högskoleprovet består av åtta delprov, där hälften är matte och andra hälften är språk. "Jag tyckte att språket var tuffast", säger 18-åriga Astrid Hansson, som fick resultatet 1.45 på provet.

Foto: TT

Vimmerby2023-01-01 06:00

I Vimmerby skrev 27 personer höstens högskoleprov och Vimmerby Tidning har tagit del av topp 10-listan. Full pott är 2.0 och bäst resultat i kommunen hade 43-åriga Annie Gustafsson med 1.75. På andra plats finns 18-åriga Astrid Hansson, som skrev provet för första gången.

– Det känns jättecoolt men det är lite absurt, det var inte direkt någonting jag hade tänkt mig eftersom jag inte alls var förberedd, säger hon när Vimmerby Tidning upplyser henne om att hon hade den näst högsta poängen i kommunen.

Hur upplevde du provet?

– Jag tyckte att det var svårt. Man hade tidsbrist och hann inte gå igenom sina svar, man vara bara tvungen att göra sina uppgifter så fort som möjligt. Jag hann i alla fall med allting och det kändes skönt.

Var det matten eller språket som var svårast?

– Jag tyckte att språket var tuffast, jag går Naturvetenskapsprogrammet och är van vid mycket matte.

Astrid berättar att hon kom till provet helt oförberedd, utan att ha pluggat alls, och att hon därför är glad för sitt resultat. 

– Jag är väldigt, väldigt nöjd, chockad och lite överaskad. Det är klart att jag hade hoppats att det skulle gå bra men jag slog mina förhoppningar, säger hon.

Med bara ett halvår kvar till studenten är alternativen många och högskoleprovet kan möjliggöra ännu fler val.

– Just nu har jag inte en susning om vad jag vill göra efter studenten och det var en av anledningarna till att jag skrev provet, att öppna ännu en dörr, säger Astrid Hansson. 

Topp tio i Vimmerby

Annie Gustafsson, 43 år: 1.75

Astrid Hansson, 18 år: 1.45

Isak Vils, 18 år: 1.30

Tindra Larsson, 19 år : 1.30

Hugo Rosenlund, 20 år: 1.20

Svea Backstad, 17 år: 1.05

Louise Wall, 19 år: 1.00

Allis Nilsson, 18 år: 0.90

Hannes Frode, 18 år: 0.90

Emma Kulas, 18 år: 0.90

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!