De vill se säkrare trafik vid skolorna

Trafiksituationen vid skolorna kan bli smått kaotisk på morgnarna när många barn får skjuts med bil.
Men den här veckan genomför kommunen en trafiksäkerhetskampanj som redan verkat ge viss effekt.
– Det har varit en del problem och vi hoppas kunna få till en beteendeförändring, säger trafikingenjör Maria Åkerö.

Polis, räddningstjänst, trafikingenjören och parkeringsvakter samlade inför morgonens pass vid AL-skolan.

Polis, räddningstjänst, trafikingenjören och parkeringsvakter samlade inför morgonens pass vid AL-skolan.

Foto:

Vimmerby2017-09-06 12:10

Trafiksituationen utanför skolorna är ett problem. 

Och enligt en undersökning gjord bland Sveriges rektorer är det föräldrarna som skapar den värsta trafikfaran. 

Studier visar att skjutsandet med bil ökat. Många föräldrar bedömer att det är mest praktiskt, ett sätt att få ihop vardagen, att lämna barnen på väg till jobbet.

– Ju närmare kvart över åtta, desto värre blir det, säger kommunpolis Håkan Karlsson, som även till vardags har perfekt utsikt över trafiken vid Astrid Lindgrens skola från sitt tjänsterum.

Under vecka 36 gör Vimmerby kommun för första gången en trafiksäkerhetskampanj, där kommunens trafikingenjör och parkeringsrepresentanter tillsammans med representanter från polisen, polisens volontärer och räddningstjänsten finns på plats vid skolorna under rusningstid på morgonen för att prata med barn och föräldrar.
– Vi tycker det är viktigt att inte bara göra det här en dag. Det är nog bra om folk vänjer sig vid att vi står utanför skolorna. Igår fick jag frågan från en förälder om det ”bara var idag man inte får parkera mot färdriktningen”, säger trafikingenjör Maria Åkerö.

Mer eller mindre stressade föräldrar ger skolexempel på hur man inte ska bete sig.
– Det parkeras på huvudled, på fel sida, in på gräsytor, vid korsningar och i närheten av övergångsställen. Ett skräckexempel såg jag igår, när en förälder stannar på höger sida av Kungsgatan och släpper ut sitt barn på vänster sida av bilen, rakt ut i vägen, där bilar bakom håller på att köra om, säger Håkan Karlsson.

Men vid AL verkar kampanjen ”Så kommer ditt barn trafiksäkert till skolan” redan haft viss effekt efter en dag. Det blev en lugn tisdagsmorgon, utan trafikfarliga avsläpp.
– Det är vanligtvis väldigt mycket bilar i rörelse här, säger fritidspedagog Ginnie Paulson, som varje morgon tar på sig rollen som bussvakt och tar emot barnen när de anländer till skolan.

Han har sett det mesta.
– En del kör till och med in på skolgården för att lämna barnen. Och det är klart att då kan det bli lite knepigt när de ska backa ut och det är trångt.

Förutsättningarna är olika mellan de båda skolorna i Vimmerby, men problemen desamma.
– På Vimarskolan finns det gott om parkeringsplatser, men problemen är lika stora där. Istället för att parkera trafiksäkert på en 30-minutersplats lite längre från skolan felparkerar man så nära entrén som möjligt, säger en parkeringsvakt.

Efter kampanjveckans inledning tycker de inblandade att de mötts av respekt och förståelse från de allra flesta. 
– Man hoppas ju på en bestående förändring och att folk får en aha-upplevelse, säger Roger Linder, räddningstjänsten.

Kampanjen kommer att utvärderas och följas upp och det finns förbättringspotential.
– Om de äldre barnen fick cykla istället skulle mycket vara vunnet. En mer flexibel skolstart, så att inte alla elever börjar kvart över åtta, skulle också förändra läget till det bättre, säger Håkan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om