"De vill stänga kommunens bästa förskola"

Förslaget att stänga dagis i Pelarne slog ned som en bomb. - Vi är chockade. Vi har inte hört ett dugg om det här förrän vi läste det i tidningen, säger både föräldrar och personal som samlade sig till ett krismöte i måndagskväll.

Rör inte idyllen! Föräldrar och personal på dagiset Körsbärskullen i Pelarne är rasande över nämndens förslag att slå igen förskolan i Pelarne om fyra månader. De pekar på flera faktafel i nämndens påstående och kräver att frågan bordläggs i dag.

Rör inte idyllen! Föräldrar och personal på dagiset Körsbärskullen i Pelarne är rasande över nämndens förslag att slå igen förskolan i Pelarne om fyra månader. De pekar på flera faktafel i nämndens påstående och kräver att frågan bordläggs i dag.

Foto:

Vimmerby2008-08-27 06:09


De är helt oförstående över förslaget och rasande över makthavarnas sätt att hantera frågan.
- Det var aldrig tal om att stänga dagiset när beslutet togs att stänga skolan, det enda som diskuterats är att begränsa lokalytan, säger personal vid förskolan.
Föräldrarna och personalen pekar också på att förvaltningens uppgifter om att det inte är några fler barn på väg in till förskolan i Pelarne är helt fel.
- En familj var här och tittade för bara en vecka sedan och vill låta sina båda barn börja här, och ytterligare två familjer avser att låta sina barn börja efter nyår, säger de.
- Men det kanske inte ligger i kommunens intresse att upplysa om förskolan i Pelarne till de som söker dagisplats i kommunen, säger en förälder.

Teg om dagis i Pelarne
En familj som har erfarenhet av precis det tillvägagångssättet från kommunens sida är Karin och Pelle Skullman. De bor i trakterna av Frödinge, men har ändå valt Pelarne, för lugnet och miljöns skull. De skolade in sin dotter Ebba på förskolan i Pelarne för bara några veckor sedan. Fast platsen i idyllen i Pelarne har de nosat upp själva.
- När vi sökte dagisplats blev vi först hänvisade till den kommunala förskolan Vitsippan i Vimmerby, men jag var inte alls överens med miljön där, det luktar mögel i lokalerna. Det enda kommunen då hade att erbjuda oss var den nya privata förskolan, men den vill vi heller inte ha vårt barn i av olika anledningar. Något annat fanns inte att uppbringa, enligt kommunen, berättar Karin Skullman.
Så kom hon att tänka på Pelarne, körde dit och fick veta att dottern visst kunde börja där.
- Varför lät inte kommunen mig veta det? Hade man börjat agera som om det redan var bestämt att lägga ned i Pelarne, för att hänvisa barn till Vimmerby tätort och till den nya privata förskolan? Det är väl aldrig så att kommunen lovat Drivkraft att hålla med ett visst antal barn, eftersom man hänvisar dit före egna förskolor, undrar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om