Deckardebutant valde Vimmerby som "mordplats"

"Ett otäckt mord som detta blir en intressant kontrast till barnens stad", säger John Willander Lambrell om debutromanen som utspelar sig i just Vimmerby.

Lokala platser blir viktiga för handlingen och även om John Willander Lambrell bytt namn på gator eller färg på hus kommer Vimmerbyborna att känna igen sig. Även Vimmerby Tidning fyller sin roll.

Lokala platser blir viktiga för handlingen och även om John Willander Lambrell bytt namn på gator eller färg på hus kommer Vimmerbyborna att känna igen sig. Även Vimmerby Tidning fyller sin roll.

Foto: Joel Nilsson

Vimmerby2021-04-04 17:00

Den som vet är Stockholmsbördige John Willander Lambrells debutroman och den utspelar sig i Vimmerby. Boken är inspirerad av en verklig händelse och ett omdiskuterat cold case, nämligen mordet på den sexåriga skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey 1996 i Colorado.

När vi hörs över telefon sista dagen i mars, är det frågorna om Vimmerbykopplingen som hägrar. Vad är egentligen författarens koppling till staden och varför placera ett amerikanskt cold case just här? 

Varför valde du att skriva om ett cold case som detta?

– Jag ville skriva om ett riktigt mord – något olöst– och har nördat in på just det här fallet genom åren. Dagens influencers blir också på nått sätt motsvarigheten till 90-talets skönhetsdrottningar och jag ville få med ett barn som blivit känt via sociala medier.

Varför Vimmerby?

– Jag tycker att ett otäckt mord som detta blir en intressant kontrast till barnens stad. Sen kan jag förstå tjusningen med att bo i Vimmerby, hur det känns lite som en egen del av Sverige. Det är en speciell stad.

Vilken anknytning har du själv till staden?

– Jag är född och uppvuxen i Stockholm och har egentligen ingen anknytning till någon annan ort. Men jag var mycket i Vimmerby som barn – vi hyrde stuga varje sommar och gick på Astrid Lindgrens Värld– och jag känner en viss tillhörighet hit. 

Har du gjort din research på plats?

– Det var det första jag gjorde innan jag ens började skriva – åka till Vimmerby och känna på staden. Mycket i boken är självupplevt. Jag bodde på Stadshotellet, åt på de lokala restaurangerna och promenerade gatorna. 

– Faktiskt så fick jag ovärderliga tips och insikter av personen jag träffade när jag tog en kväll på Kharma. 

Hur tror du boken kommer tas emot av Vimmerbyborna?

– Jag hoppas att man ska känna igen sig, att jag ändå har lyckts komma så pass nära sanningen att man kan fokusera på storyn.

Hur länge har du haft en författardröm?

– Jag har aldrig haft någon. Det är fallet i sig som väckt min önskan om att göra något mer med det. Folk vill ha en lösning, historien behöver få leva och en roman blev för mig bästa sättet.

Kan man säga att bokens slut är din egen teori om det verkliga fallet?

– Det är en möjlig lösning men kanske inte exakt. Det är en otäck historia och jag tror att det finns en x-faktor som polisen inte kunnat hitta, likt den i min bok. Lösningen finns mycket närmare än man tror.

Boken är den första i en planerad serie – innebär det att den fortsätter även i Vimmerby eller är du färdig här?

– Vimmerby har absolut en stor roll även i nästa. En av huvudpersonerna bor ju här. Jag har jobbat med den här boken de senaste fyra åren och Vimmerby har haft en stor del i det så jag kan känna en stor saknad efter staden.

Hur många böcker blir det?

– Minst fyra till. Jag älskar true crime och jag fortsätter att skriva om dem med en lösning jag själv tror på. Jag har iallafall fyra till fall som jag vill skriva om och jag hoppas att förlaget tycker lika. Jag kommer skriva dem oavsett.

När kommer du till Vimmerby?

– Snart hoppas jag! Jag har alltid haft en dröm om att få lansera boken på plats men pandemin gör det svårt. Jag känner en oerhörd tacksamhet mot alla jag pratat med som har hjälpt mig skapa en trovärdighet som aldrig hade varit möjlig utan deras insikter, och jag vill självklart bjuda tillbaka – kanske på Kharma. 

När släpps boken?

– I princip nu.

En juldagsmorgon hittas ett sexårigt kändisbarn död i familjens källare. Hennes död kantas av frågetecken och alla har teorier om vad som hänt. Men vem är det som egentligen vet?
En juldagsmorgon hittas ett sexårigt kändisbarn död i familjens källare. Hennes död kantas av frågetecken och alla har teorier om vad som hänt. Men vem är det som egentligen vet?
Om författaren

Namn: John Willander Lambrell.

Ålder: 36 år.

Bor: Stockholm. 

Vimmerbykoppling: Tillbringat barndomens somrar här med sin familj.

Gjort tidigare: Jobbat med PR, podcasts och radio och har ett stort intresse för true crime. 

Aktuell med: Debutromanen Den som vet – vilken också är den första delen i en planerad serie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!