Deckare temat på AL-konferens i Vimmerby

Hur våldsam får en barndeckare vara? Får man skriva om mord? Den oerhört lockande deckaren blev den blodröda tråden i årets upplaga av Astrid Lindgren-konferensen, som inleddes igår.

Vimmerby2010-05-28 06:28

Deckare för barn och unga har blivit oerhört populära och den mest utlånade författaren av barndeckare på biblioteken är Martin Widmark. Han var en av deltagarna i Astrid Lindgren-konferensen, som öppnades i går under rubriken "Blod! Inget tvivel om saken!"

Blomkvist
De bevingade orden som fått ge konferensen, som lockar bibliotekarier, lärare och andra från hela landet till Vimmerby för några dagar, är hämtade ur inledningen på Astrid Lindgrens "Mästerdetektiven Blomkvist".
Lena Törnqvist, som under många år arbetat med och ansvarar för Astrid Lindgrens arkiv vid Kungliga biblioteket, inledde med en genomgång av just Blomkvist-deckarna.
"Mästerdetektiven Blomkvist" vann - tillsammans med Åke Holmbergs "Skuggornas Hus" första pris i Rabén & Sjögrens deckartävling 1946. De "billiga deckarmagasin" av samma kaliber som Astrid Lindgren själv fängslats av under tidiga läsupplevelser ansågs vara en fara för det uppväxande släktet. Det behövdes något av högre litterär kvalitet.
Och de tre böckerna om Blomkvist fick också genomgående goda recensioner och blev tillsammans med den populära radioserien upphov till horder av små unga "Blomkvistare" som hjälpte polisen med att notera registreringsnummer på bilar.
Men visst blev det debatt, precis som det blivit kring Pippi Långstrump. Den här gången med ett tvärt-om-perspektiv. Kritiken kom från radikalt håll, som såg det som djupt olämpligt att barn skulle stimuleras att ta del i polisens obehagliga verksamhet och jaga stackars människor som inte passade in i samhället utan såg sig tvungna att göra inbrott och misshandla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om