Lokala butiker tycker olika om Black Week

Nu har Black Week dragit igång och otaliga erbjudanden från stora e-handelsföretag sprids nationellt. Bland Vimmerbys butiker råder delade meningar om konceptet. "För oss är det viktigast att kunden blir nöjd, inte bara att vi säljer mer", säger en butiksägare.

Sandströms butikschef Camilla Sand ser negativt på att Black week infaller nu när de vill förbereda sig inför julskyltningen i Vimmerby.

Sandströms butikschef Camilla Sand ser negativt på att Black week infaller nu när de vill förbereda sig inför julskyltningen i Vimmerby.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vimmerby2022-11-23 06:00

Sandströms butikschef i Vimmerby, Camilla Sand, tycker inte att handeln behöver en rea-vecka nu som uppmuntrar till shopping eftersom det går bra för handeln ändå.    

Samtidigt kommer de ha några punkterbjudanden både i deras butiker och webbshop – ett sätt att förhålla sig till denna "högtid" på.

undefined
Sandströms butikschef Camilla Sand ser negativt på att Black week infaller nu när de vill förbereda sig inför julskyltningen i Vimmerby.

– Vi kommer aldrig komma från att de stora e-handelsföretagen "bestämmer" när alla ska ha rea. Vi gör det bästa av situationen men gillar inte att det hamnar så nära julskyltningen. Black Friday svärtar ner, säger Camilla Sand.   

RC Design har valt ett helt annat förhållningssätt. Ägaren Rattikan Chaiphinit öppnade upp butiksportarna till inredningsbutiken i våras och hon har valt att satsa hårt på Black Week.   

– Det är kul att folk kommer hit och ett sätt för mig att sälja lite fler varor, för att göra plats för att köpa in nya.

Hon har ingen webbshop och menar att det är konkurrens från stora e-handelsaktörer nu under rea-veckan. Samtidigt ser hon positivt på sin satsning.

– Jag gör det lite för att folk ska hitta hit och det blir samtidigt reklam för mitt nya företag.

undefined
Rattikan Chaiphinit på RC Design menar att denna veckan blir en bra möjlighet för henne att marknadsföra butiken.

Bostons delägare Kim Wickström berättar att de kommer ha ett erbjudande i den fysiska butiken och i webbutiken som gäller under hela veckan. Han delar bilden av att stora e-handelsbolags reor påverkar lokalt men att deras vilja att "pumpa ut varor" skiljer sig från hur Boston jobbar.    

– För oss ökar försäljningen ändå nu under denna tiden och det är en bra vecka att handla julklappar på. För oss är det viktigast att kunden blir nöjd, inte bara att vi säljer mer.    

Kim Wickström tycker generellt att konsumenter ska tänka mer på vad de köper än att de ska köpa så mycket som möjligt.

undefined
Bostons delägare Kim Wickström tycker inte att vi behöver konsumera fler varor, snarare att det ska vara sådant som har bra kvalité och är rätt för en.

På fredag kommer Vimmerby bokhandel ha erbjudanden i butiken. Delägaren Emma Harrysson-Karlsson säger att de påverkas av att de digitala nätbokhandlarna sänker priserna under veckan. 

Vimmerby bokhandel har ingen näthandel men de kan skicka hem varor och leverera till närområdet.

– De har helt andra villkor men vi känner att det är svårt att undvika Black Week helt. Vi kommer inte kunna erbjuda något annat men bokrean är den stora rean för oss.

undefined
Vimmerby Bokhandels Emma Harrysson-Karlsson berättar att de kommer ha erbjudande i butiken under fredagens "Black Friday".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!