Delade meningar om kostorganisationen

Vad händer egentligen med kommunens nya kostorganisation? - Inte ett dugg. Det saknas driv, det saknas visioner, säger Magnus Carlsson och Eva Nina Hammarskjöld i den föräldragrupp som engagerat sig i maten sedan cook and chill var på tapeten.

Vimmerby2009-01-29 07:32

Den kommunala kostorganisationen har blivit ett utdraget långkok. När utredningen först lades fram i september 2004 var målet att snabbt lägga om till ett centralkök för cook and chill till alla kommunala matserveringar. Men av det blev det som bekant inget och till valet 2006 deklarerade samtliga partier att de inte ville ha cook and chill. Sedan dess har frågan stötts och blötts.
Numera ligger ansvaret för den kommunala kostorganisationen på teknik- och servicenämnden och hur den nya organisationen ska se ut har blivit en uppgift för kostchefen Mikael Sandberg, som anställdes i somras, att lösa.
Men nu är det hög tid att röra om i grytan, tycker den föräldragrupp som engagerat sig i matfrågan ända sedan cook and chill-förslaget lades fram.
- En ny kostorganisation betyder mängder av nya möjligheter, men av det har vi hittills inte sett något i den vägen, säger Eva Nina Hammarskjöld, som tillsammans med Magnus Carlsson och Caroline Fungmark utgör kärnan i den stora gruppen, där många har restaurangbakgrund eller annan erfarenhet av livsmedelsproduktion.

"Står och stampar"
De fick med en representant i arbetsgruppen som ska driva matfrågan framåt.
- Men arbetet har inte fungerat sedan strax innan sommaren. Det har runnit ut i sanden helt enkelt, säger Magnus Carlsson.
Att utredningen står och stampar tycker de är frustrerande. Bland annat ställer de sig frågande till varför det ännu inte blivit något av pilotprojektet med skolrestaurang i Tuna.
- Vi kom med förslaget att centralisera tre kök till ett i Tuna för två år sedan. De som äter maten skulle komma till maten, istället för tvärtom - det är möjligt eftersom alla har så nära till skolan. Förslaget skulle spara pengar, men man skulle ändå kunna behålla den hemlagade maten. På sikt skulle också köket kunna utvecklas till restaurang. Idén mottogs väl, personalen var med på noterna, vi har sett ritningar och trodde det skulle komma igång i våras. Men det händer inget.
För en tid sedan hade de ett möte med kostchefen Mikael Sandberg för att prata om matens kvalitet och målsättningar inför framtiden.
- Vår uppfattning är ju att det är fullt möjligt att laga mer kvalitativ mat och ge matgästerna en total måltidsupplevelse till bibehållen kostnad. Men mötet blev en besvikelse. Vår uppfattning är att kostchefen väntar på att göra det politikerna säger och politikerna väntar på vad han har att presentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om