Delade meningar om padeldödens intåg i Vimmerby

Den beryktade padeldöden tycks ha slagit till med kraft i flera delar av Sverige, och Vimmerbytrakterna är inte förskonade. Padel 34:an i Storebro och PadelFour i Vimmerby är två verksamheter som har drabbats olika hårt. "Väldigt mycket jobb för att bara hålla hallen vid liv", tycker Jonas Hämäläinen på Padel 34:an.

Hampus Sylvegård, Anders Lindh och Jonas Jansson spelar padel i varierande omfattning och tycker det är kul och värt priset.

Hampus Sylvegård, Anders Lindh och Jonas Jansson spelar padel i varierande omfattning och tycker det är kul och värt priset.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-12-08 20:00

Racketsporten padel har vuxit explosionsartat i Sverige under de senaste åren, och blev inte minst populär under pandemin. Hallar och banor byggdes i raketfart för att möta en stor efterfrågan, men nu verkar det som att den största hajpen har mattats av. Det är något som märks av tydligt på Padel 34:an i Storebro, som nu kämpar för att få verksamheten att gå runt.

"Det gör att det blir väldigt mycket jobb för att bara hålla hallen vid liv. Tyvärr väldigt lite intäkter att betala våra utgifter med", skriver Jonas Hämäläinen som är med och driver padelhallen, i ett mejl till Vimmerby Tidning.

Han gissar att ett ökat antal banor i trakterna kring Vimmerby och Hultsfred kan vara bidragande till den stora nedgången hos dem, men även att de som började spela för några år sedan inte längre är lika sugna att leta spelare och att många nu är lite mer angelägna om vilka man spelar med och emot. Dessutom tror han att en bidragande faktor är att många frekventa spelares utvecklingskurva har börjat plana ut.

"Jag tror att många fortfarande tycker det är kul, men eftersom man inte tränar likt andra idrotter, utan mest spelar match hela tiden så fastnar man också på en nivå och kanske inte känner samma sug då som i början.", skriver Jonas Hämäläinen.

Vad har ni för framtidsutsikter för Padel 34:an, och hur ska ni göra för att säkerställa att verksamheten går runt framöver?

"Vi har sagt att vi kämpar på ett tag till. Vi satsar på träningar både privat och i grupp för vuxna och barn. Vi anordnar tävlingar och seriespel. Vi hoppas få in fler kalas och gruppevenemang för företag, privatpersoner och föreningar."

undefined
Jonas Hämäläinen är med och driver Padel 34:an i Storebro. Här syns han in action tillsammans med Jonatan Green.

Trots det ekonomiska läget med bland annat inflation och höga elkostnader, har företaget valt att behålla samma priser för spel som förra året, eller till och med sänkt dem i vissa fall.

"Vi hade gärna sänkt priset mer om vi bara visste att det kom in bokningar som behövs för att verksamheten ska gå runt.", skriver Jonas Hämäläinen.

Hur stor är risken för att det blir en nedläggning eller till och med konkurs?

"Vi siktar ju såklart på att hålla anläggningen vid liv så länge det går. Men nånstans finns det ju en gräns för hur mycket tid man vill lägga ideellt."

Lite ljusare ser det ut för PadelFour i Vimmerby, enligt Niclas Samuelsson som är med och driver verksamheten där.

undefined
Niclas Samuelsson och Mathias Westerling driver PadelFour i Vimmerby.

Upplever ni att en padeldöd har nått Vimmerby?

– Någon död skulle jag inte säga att det är, utan det rullar på. Det som märks i vår region är dock att det är överetablerat, med för många banor på för liten yta. Det gäller inte minst under sommartid då det också finns utebanor att använda. Padelspelare finns ju fortfarande, men de är utspridda på för många enheter och marknaden är mer än mättad, säger han.

Hos Padelfour träffar Vimmerby Tidning några spelare som passar på att ta ett lunchpass. De tycker sig se en trend att andra minskat eller slutat att spela.

– Det är absolut lättare att få tiderna, säger Anders Lindh.

undefined
Hampus Sylvegård, Anders Lindh och Jonas Jansson spelar padel i varierande omfattning och tycker det är kul och värt priset.

Han spelar en till två gånger i veckan. Hampus Sylvegård spelar ungefär lika mycket. Båda har spelat regelbundet i cirka tre år. Jonas Jansson har inte spelat lika länge och heller inte så ofta.

– Det blir någon gång i månaden, säger han.

Priset för ett pass på en och halv timma ligger i regel runt 500 kronor som oftast delas på de fyra som spelar.

Tycker ni att det är dyrt att spela padel?

– När man tycker det är kul får man lägga de pengarna, ett par gånger i veckan är okej. Men spelar man 4-5 gånger springer det ju i väg.

För att behålla sina spelare är Niclas Samuelsson, med kollegor, angelägna att hjälpa nya spelare på traven om de behöver hjälp med instruktioner, och att exempelvis anordna frekventa ligaspel. Det är viktigt att erbjuda aktiviteter, då konkurrenssituationen ser ut som den gör. Ännu har de inte behövt ändra sina priser i relation till det ekonomiska läget.

Känner ni någon oro inför framtiden?

– Inte direkt. Man vet väl aldrig vad som händer i framtiden, det är ju mycket som kan påverka oss precis som med allt annat. Vi försöker att tuffa på med det som är just nu, och det som kommer senare får vi ta ställning till då, säger han.

För ett tag sedan tog padelhysterin Sverige i ett järnfast grepp, men nu tycks den största hajpen ha mattats av.
För ett tag sedan tog padelhysterin Sverige i ett järnfast grepp, men nu tycks den största hajpen ha mattats av.
Vimmerbys padelverksamhet

Enligt Vimmerby kommun finns det i Vimmerby sammanlagt sju dubbelbanor och en singelbana, fördelade på fyra stycken padelanläggningar. Utomhusanläggningen i Storebro drivs av Storebro IF, medan resterande anläggningar drivs av företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!