"Delade turer borde inte finnas"

Delade turer blir vanligare och vanligare. Så även i Vimmerby.
På avdelningen Lönngränden på vård- och omsorgsboendet Eken jobbar de anställda delad tur på helgerna - trots att man lägger sitt schema själv.
- Vi är tvungna att göra så, säger Marie Larsson.

Emot delade turer. Liselott Isacsson, Ann-Sophie Karlsson, Maria Karlsson och Marie Larsson på äldre- och omsorgsboendet Eken skulle helst slippa delade turer.

Emot delade turer. Liselott Isacsson, Ann-Sophie Karlsson, Maria Karlsson och Marie Larsson på äldre- och omsorgsboendet Eken skulle helst slippa delade turer.

Foto:

Vimmerby2014-03-18 07:15


En delad tur är ett uppdelat arbetspass. På Lönngränden jobbar personalen delade turer tre helgdagar på åtta veckor. Då jobbar man mellan 7-12 och mellan 16-21. För tiden däremellan får man ingen ersättning. Man får heller ingen extra ersättning för att arbetsdagen är konstruerad på det här sättet.
- Det skulle man ju ha egentligen. Såhär är det inte på andra arbetsplatser, säger Liselott Isacsson som har jobbat inom omsorgen i över 30 år.

"Ingen återhämtning"
Vid delade turer jobbar man under de mest intensiva timmarna, nästan alltid när de boende ska upp ur och ned i sängen. Under den lite lugnare delen av dagen får man inte betalt.
- Det är tunga pass och man får ingen återhämtning i passet. En och annan tycker om delade turer, men den största delen vill inte ha det. Man blir upplåst hela dagen.
- Jag brukar säga att jag jobbar mellan 7 och 21. Under timmarna emellan går man och väntar på att man ska jobba igen. En vanlig industriarbetare har inte fyra timmar mitt på dagen som den inte får betalt för, säger Marie Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om