Delar av hemtjänsten kan privatiseras

Delar av hemtjänsten i Vimmerby kommun kan komma att privatiseras. Omsorgsnämnden går nu ut och gör en upphandling för insatserna tvätt och inköp.

Vimmerby2009-10-17 04:05

- Vi vill se om någon annan kan göra de här uppgifterna bättre och billigare än vad vi gör, och samtidigt kan vi bli effektivare på själva omsorgen, säger Elisabeth Lago-Nilsson, kd, om beslutet att handla upp två av hemtjänstens uppgifter på den privata marknaden.
Hemtjänstens personal utför en rad insatser hos de gamla och sjuka i kommunen. Nu bryter nämnden ut två av arbetsinsatserna för att se om de kan läggas ut på entreprenad. Dels handlar det om tvätt av kläder och andra textilier, dels om inköp av matvaror eller vad det nu är den enskilde får hjälp med att handla hem.
Enligt nämndens undersökning är det 140 personer som i dag har hjälp med att få tvätten tvättad av hemtjänsten och 112 som får sina inköp utförda av hemtjänstens personal.
Om den upphandling nämnden nu ska genomföra slår väl ut kan de få just de tjänsterna utförda av privata entreprenörer, medan kommunens personal kommer att fortsätta att sköta vård- och omsorgsservicen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om