Flera fall av deltavarianten i Kalmar län

Smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer känner i dag till ett tiotal fall av deltavarianten av covid-19 i länet. De flesta är upptäckta i eller kring Kalmar, men han ser det inte som omöjligt att smittan även kan finnas omkring Västervik och Vimmerby.

Foto: TT

Vimmerby2021-06-29 13:01

– Det är mycket möjligt att det finns det nu, vi har bara analyserat fall fram till den 18 juni, säger han.

Första fallet i länet konstaterades i onsdags. Dock finns inga konstaterade fall ännu, i varken Västervik, Hultsfred eller Vimmerby.

I ett pressmeddelande skriver regionen att det förekommer både kluster – alltså flera smittade inom samma krets – och enstaka fall. Smittan har också kommit från andra regioner. 

– Man får räkna med att deltavarianten redan är eller kommer att bli spridd i hela länet. Den här varianten är mer smittsam och två doser av vaccin ger en bra skyddseffekt mot allvarlig sjukdom. Det är väl egentligen det allra viktigaste. Man får räkna med spridning i miljöer där få är vaccinerade och har många kontakter, exempelvis bland ungdomar, säger Per Åke Jarnheimer.

I övrigt meddelar Region Kalmar att alla som fyllt 18 år kan boka tid för vaccination mot covid-19 från och med torsdag. Då släpps det 6 000 nya tider.

– Vi ligger väldigt bra till när det gäller vaccinationerna. Därför vill vi släppa på den sista gruppen redan nu, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Tidigare var planen att släppa på den sista gruppen – 18-29-åringar – först i slutet av juli. Men eftersom närmare hälften av länets befolkning över 18 år är färdigvaccinerad har beslutet tagits att öppna för även denna grupp.

– Det är väldigt positivt att vi nått så här långt så snabbt. Nu planeras på nationell nivå för hur vaccinationerna ska ske för 16- och 17-åringarna. I Kalmar län rör det sig om 5 000 ungdomar, som kommer att erbjudas vaccination.

Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare, har börjat se deltafall i länet.
Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare, har börjat se deltafall i länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!