– Jag har ett intresse av att jobba med utvecklingsfrågor i ett tidigare skede, och även få chansen att fortsätta min egen utvecklingsresa, säger Tommy Dahlgren när vi träffas i Rådhuset där han är i fullgång med sitt första uppdrag.
– Det första är lärakännasamtal med mina närmaste medarbetare. Det arbetet tycker jag är viktigt utifrån ett chef- medarbetarperspektiv och för att jag ska kunna förstå deras förväntningar, säger han.
Dahlgren är född och uppvuxen i Vimmerby och lever här idag med fru och två barn.
– Vimmerby erbjuder livskvalitet som för mig är en enkel och trygg tillvaro med närhet till familjen. Vi har haft otroligt bra barnomsorg till våra barn och vi är supernöjda med det föreningsliv de nu ingår i.
Han började sin karriär i det egna mindre familjeföretaget och gick sedan över till ett annat som hantverkare. Med en utbildning inom projektledning och byggnadsproduktion har han även arbetat som produktionschef och byggtekniskchef inom industri och som park- och fastighetschef på Astrid Lindgrens Värld. Efter det tog han klivet in i den kommunala verksamheten som gatuchef.
– Jag har sökt mina uppdrag utifrån en vilja att själv utvecklas och för att jag tror och hoppas på att jag kan bidra till organisationens utveckling. Jag har också 15 års erfarenhet som deltidsbrandman, jag anslöt direkt efter värnplikten 2006. Det är ett stort intresse hos mig och ett uppdrag jag har fått möjlighet att fortsätta med även nu.
Trots mycket på erfarenhetskontot ser Dahlgren flera utmaningar, både för egen del och för arbetet i sig, i sitt nya lite spretiga uppdrag.
– Jag har bara två år inom kommunal verksamhet så där har jag mycket att lära och jag har respekt för att det är en annan process. Utvecklingsavdelningen har en bred verksamhet och där ser jag behov av att hitta en gemensam prioritering i vilka uppdrag som bidrar till mest nytta för medborgare, näringsliv och föreningsliv.
Det är ingen hemlighet att pandemin påverkat samhället och Dahlgren menar att Utvecklingsavdelningen ser det som prioriterat att stötta närings- och föreningsliv i att komma tillbaka.
– Vi måste återuppta många goda initiativ. Det är många företag som haft det svårt och föreningar som tvingats stänga ner hela eller delar av sin verksamhet. Men pandemin har tillfört mycket vi kan dra lärdom av också. Det finns en större acceptans för digitala möten och det gör att man kan bli inkluderad i större sammanhang även som en landsbygdskommun.
Långsiktigt vill Dahlgren att Utvecklingsavdelningen ska verka för att fortsätta att skapa naturliga mötesplatser för invånarna.
– Vi ska fortsätta att påverka så att vi hittar bra samarbete mellan kommun, föreningsliv och näringsliv – samhällets viktiga hörnstenar. Jag tycker att Vimmerby har väldigt mycket att erbjuda många och jag har ett genuint intresse att ta tillvara på vår bygd.
Vad är det som gör Vimmerby så bra?
– För mig är Vimmerby är en bra stad ur ett barn- och familjeperspektiv, litet men ändå innehållsrikt. Många stabila och duktiga företag, tjänster och föreningar som finns nära tillgängliga. I perioder har vi även ett rikt turistliv och får förmånen av att känna den pulsen. Det finns mycket att vara stolt över helt enkelt, säger Dahlgren.