Dement patient lämnades ensam ute

Den dementa kvinna skickades hem efter en höftsledsoperation på sjukhuset i Västervik. Men hon lämnades på fel adress i Vimmerby. Ensam och rädd hittades kvinnan sittande på verandan i vinterkylan.
Socialstyrelsen är kritisk till händelsen, men har svårt att avgöra exakt vem som brustit.

Vimmerby2012-03-09 07:18

Händelsen inträffade i januari förra året då kvinnan varit inlagd för operation vid ortopedkliniken på sjukhuset i Västervik. När hon skrevs ut skulle hon först till ett korttidsboende i Vimmerby för rehabilitering. Skjuts beställdes och en anhörig kontaktades och mötte upp vid boendet - men kvinnan fanns inte där.

Ensam i kylan
Hon hittades istället sittande på verandan till sin privata bostad i vinterkylan. Kvinnan var rädd och förvirrad över att ingen fanns på plats för att släppa in henne i huset. Det ordnades nu av grannen som av en tillfällighet hittade henne där.

Räddande granne
Socialstyrelsen gör bedömningen att det var en stor risk att den kvinnan inte klarat sig om inte grannen dykt upp och tagit hand om henne.
Socialstyrelsen granskning visar att det av någon anledning fanns två beställningar av skjuts hos sjukreseenheten för den aktuella patienten men med olika avresetid och adress.
Grannen som hittade kvinnan på verandan i vinterkylan hittade också ett brev från sjukhuset i kvinnans väska ställt till det korttidsboende som skulle ta emot henne. Därigenom kunde grannen se till att kvinnan kom till rätt adress.
Socialstyrelsen konstaterar att det inte finns några brister i rutinerna från klinikens sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om