Cyklande kronofogde fyller 80 – uppvaktas av Alandh

Vimmerbybon Bror Carlsson fyller 80 år. På lördagseftermiddagen uppvaktades han av den prisbelönte dokumentärfilmaren Tom Alandh.

Tom Alandh svängde förbi Vimmerby påväg hem från semestern i Karlskrona, för att kunna vara med och fira Bror Carlssons 80 årsdag.

Tom Alandh svängde förbi Vimmerby påväg hem från semestern i Karlskrona, för att kunna vara med och fira Bror Carlssons 80 årsdag.

Foto: Ebba Lagergren

Vimmerby2021-07-31 17:15

På lördagseftermiddagen fick Vimmerby Tidning äran att närvara när Bror Carlsson firade sin 80 årsdag tillsammans med goda vänner på Hotell Ronja i Vimmerby. Plötsligt dök den prisbelönta journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh upp för att gratulera jubilaren.

– Tom ringde mig igår och sa att han skulle komma, men de andra visste ingenting. För dem blev det en överraskning, säger Bror Carlsson.

Tom Alandh Och Bror Carlsson kom i kontakt med varandra 1993 när Tom Alandh gjorde en dokumentärfilm om kronofogdemyndigheten och utmätningar i Vimmerby. Bror Carlsson arbetade då som kronofogde i Vimmerby. Under en vecka följde Tom Alandh hans arbete när han trampade iväg på sin cykel med dokumentportföljen på pakethållaren och gjorde utmätningar runt omkring i stan. Resultatet blev dokumentärfilmen "Kronofogden kommer – vems är skulden?". Sedan dess har de fortsatt hålla kontakten.

undefined
Bror Carlsson firade sin födelsedag med goda vänner. Många blev glatt överraskade av dokumentärfilmarens närvaro.

– Vi träffas kanske en gång om året. "Kronis" brukar skicka kort och jag ringer när han fyller år. När jag har vägarna förbi äter vi lunch och sen har vi varit på trav i Mantorp tillsammans. Vi delar intresset för trav, "Kronis" och jag, säger Tom Alandh.

Tom Alandh har gjort nära 100 dokumentärfilmer. Han har fått utmärkelser som Stora journalistpriset och tilldelats hederpriset på Kristallengalan. Uppskattningen av kontakten dem emellan är ömsesidig.

– Finare person än Tom får man leta efter. Jag är väldigt glad att han kunde komma idag, säger Bror Carlsson.

undefined
Vimmerby Tidning fick äran att närvara och överräcka en blombukett till jubilaren.
Bror Carlsson från Vimmerby fyller 80 år.
Bror Carlsson från Vimmerby fyller 80 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!