Den gränslösa länspolisen

Vimmerbypolisen blir en del i ett unikt samarbete när de fyra sydligaste länen börjar jobba mer över länsgränserna i EU-stil. Samma metoder ska användas för att bekämpa brott, men någon sammanslagning av polismyndigheterna är inte på gång.

Polismästare Ersgård.

Polismästare Ersgård.

Foto:

Vimmerby2008-04-23 06:08


- Det här handlar om verksamheten inte organisationen. Det kommer när de nya storregionerna är bildade, säger Lis Lyrbo, s, ordförande i Polisstyrelsen I Kalmar län.
När de nya målen för samarbetet presenterades på en länsöverskridande presskonferens via videolänkar tog både politiker och länspolismästare till uttryck som "unikt för Sverige" och "ett historiskt beslut".
Tillsammans förfogar polismyndigheterna i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län över 20 procent av Sveriges totala polisresurser. Tanken är att utnyttja dem bättre. På det viset är samverkan bra också för mindre kommuner i utkanten som Oskarshamn och Vimmerby, tror Lis Lyrbo.
- Kan vi vara effektiva gynnar det både liten och stor, säger hon.
Samarbetet har byggts upp gradvis under flera år. Det nya nu är att politikerna i de fyra länens polisstyrelser har enats om gemensamma operativa mål för 2008.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om