Den varma juniveckan har gynnat granbarkborren

Den totala volymen förstörd skog verkar bli mindre i år jämfört med förra året. Däremot finns en större risk för lokala angrepp, enligt Joakim Rosén på Frödinge Skog.

Varmt väder gör att granbarkborren frodas, och risken för angrepp på skogen ökar.

Varmt väder gör att granbarkborren frodas, och risken för angrepp på skogen ökar.

Foto: Gunnel Ekman

Vimmerby2020-07-02 14:20

I veckan skickar skogsstyrelsen ut ett brev med riskkartor till 65 000 skogsägare som löper stor risk för angrepp i sina skogar. Skogsägare uppmanas kontrollera sin skog minst var fjärde vecka under hela sommaren. Även de som äger relativt lite skog får utskicket.

– I år ser vi ett mindre antal angrepp än förra året. Det började tidigt, vecka 22 var det som värst, sedan har det minskat något. Men nu ser vi återigen att fångsten i fällorna har ökat efter det varma vädret, berättarJoakim Rosén, VD och råvaruansvarig på Frödinge Skog.

– Vi har hittat granbarkborre på ställen där man inte haft problem tidigare, och vanligtvis hittar vi 7 eller 8 angripna träd i anslutning till varandra, i år hittar vi 50 - 70 angripna träd i drabbade områden. Så det är viktigt att man inte släpper fokus, säger Joakim Rosén.

Johan Jörneskog, skogsförvaltare i skogssällsskapet med placeringsort Vimmerby, förklarar att det är viktigast att få ut virket ur skogen efter förstasvärmningen för att minska spridningen, men att det kan komma både en andra och tredje svärmning av granbarkborre. 

– Det gäller att hålla ögonen öppna ända fram till hösten. Ju torrare det är, desto mer stressade blir träden och då förlorar de sin motståndskraft, säger Jörgen Jörneskog. 

Han instämmer i att årets angrepp hittills varit mindre än förra året, men att det fortfarande rör sig om betydande angrepp.

– Alla som har granskog påverkas, säger han. 

Granbarkborre i närbild.
Granbarkborre i närbild.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!