Denim, Pixie och Thili – ovanligaste namnen i stan

Vimmerby Tidning efterfrågade lokalbornas ovanligaste namn på våra sociala medier och responsen lät inte väntas på sig. Här lyfter vi fram några av de namn redaktionen hajat till på.

Pixie Samuelsson uppe till vänster, Paulia Larsson nere till vänster och Denim Stridell.

Pixie Samuelsson uppe till vänster, Paulia Larsson nere till vänster och Denim Stridell.

Foto: Privata bilder

Vimmerby2022-02-02 20:30

Ny statistik från SCB visar att Ella, Hedda och Vincent toppade listan över de vanligaste namnen att döpa sitt barn till i Vimmerby under 2021. Men långt ifrån alla väljer ett vanligt namn. Faktum är att när Vimmerby Tidning hörde sig för visade det sig finnas en hel del unika namn i närområdet.

Paulia Larsson från Silverdalen har ett högst unikt namn – hon är nämligen ensam om det i hela Sverige. Den som söker på namnet på SCB:s hemsida möts av formuleringen: "Sökningen visar endast resultat för namn som minst två personer har". 

"Mina bröder slutar sina namn med -el. Och min syster slutar med -lia, och då ville mina föräldrar att jag också skulle göra det. Min mamma har Pauline som mellannamn så tror kanske det påverkade beslutet", skriver Paulia när redaktionen undrar över det ovanliga namnvalet.

Har du fått några kommentarer på ditt unika namn?

"Jag brukar nog inte få några kommentarer utan det är mer att andra har svårt att uttala det korrekt eller att de säger fel namn. De läser mitt namn för fort eller antar att det står fel namn. Speciellt i skolan av lärare har jag fått heta flera olika namn".

undefined
Pixie Samuelsson uppe till vänster, Paulia Larsson nere till vänster och Denim Stridell.

Stefan Stridells son heter Denim, ett namn som enbart tre män i Sverige har som tilltalsnamn.

"En lång historia kort så är han döpt efter ett av mina favoritband Turbonegro från Norge. De använder ofta ordet Denim i sina låttexter. Sen när det var dags att bli pappa så föreslog jag det som ett namn och det gillades", berättar Stefan Stridell.

Vilka reaktioner har ni fått på namnet?

"Reaktionerna har varit 100 procent positiva. Många uttalar namnet fel i början men då brukar jag säga att man uttalar det som namnet Dennis fast med M i slutet. En annan kul grej som Denim gillar är att hans namn ofta står på kläder".

undefined
Pixie Samuelsson.

Just musik är något som tycks inspirera Vimmerbyborna när det kommer till ovanliga namn. Även Pixie Samuelsson är döpt efter en musikgrupp.

"Pixies pappa kom på namnet direkt när hon låg i magen och det kommer från en musikgrupp som kallas The Pixies, så han fick inspiration där ifrån. Vi visste inte att vi väntade en tjej men när hon föddes kändes namnet klockrent på henne", skriver Pixies mamma Frida Samuelsson till redaktionen.

Hur har andra reagerat på namnet?

"I början när hon var väldigt liten sa många att det var ett ovanligt eller annorlunda namn och reaktionen var "oj". Ofta fick man upprepa det – speciellt till lite äldre personer. Men Pixie fyller 12 år nu och nu bemöts det med "vad fint namn".

Mikaela Johansson visste hela tiden att hon inte ville ha några vanliga namn på barnen och egentligen började allt när hon själv bara var 18 år gammal.

"Allt började när jag var ca 18 år och läste böckerna "Sagan om Isfolket" med Margit Sandemo. Då sa jag att om jag någon gång i livet får en dotter så ska hon heta Thili – det är namnet på en av personerna i böckerna fast inte samma stavning. Ca 10 år senare fick jag en dotter och det första jag frågade när hon kommit ut var: "Blev det en Thili?". Några år senare föddes Embla och då ville hennes pappa prompt att hon skulle heta så då Embla betyder liten Alm och pappa Robert heter Alm i efternamn. Sen kom Dida och då plockade jag fram böckerna igen: "Sagan om Isfolket", och där blev det solklart att hon ska heta Dida, som i boken är en alv. Det finns så många fina namn i den bokserien", berättar Johansson.

Elion, 5 år, har inte bara ett ovanligt förnamn utan också efternamn: Schwab. "Elion var det finaste pojknamnet jag kunde hitta. Det är betydligt vanligare i den engelskspråkiga världen. Vårt efternamn är ett tyskt släktnamn", säger mamma Marie Schwab. Elion uttalas som Elliot, fast med 'n' på slutet.
Elion, 5 år, har inte bara ett ovanligt förnamn utan också efternamn: Schwab. "Elion var det finaste pojknamnet jag kunde hitta. Det är betydligt vanligare i den engelskspråkiga världen. Vårt efternamn är ett tyskt släktnamn", säger mamma Marie Schwab. Elion uttalas som Elliot, fast med 'n' på slutet.
Namnstatistik

Så många i Sverige har respektive namn som tilltalsnamn.

Azton: 8 män

Bertram: 23 män och 3 kvinnor

Denim: 3 män

Dida: 15 kvinnor och 2 män

Einy: 13 kvinnor

Elion: 265 män

Embla: 1 112 kvinnor och 2 män

Lilja: 866 kvinnor

Paulia: Sökningen visar endast resultat för namn som minst två personer har

Pixie: 186 kvinnor och 2 män

Thili: 4 kvinnor

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!