”Det är en skamfläck för Vimmerby”

Ån i Gästgivarehagen är snustorr. På dammens torrlagda botten klafsar änderna omkring och undrar vad som hände med deras boplats. – Efter semestern ska vi kontrollera om dammluckorna är trasiga, säger samhällsbyggnadschef Miklós Hatházi.

Dammen i Gästgivarehagen finns inte längre. Åtminstone finns det inget vatten i den. Torkan i kombination med trasiga dammluckor gör att de sjöfåglar som har sina bon i anslutning till dammen nu får nöja sig med att sitta på en uttorkad botten.

Dammen i Gästgivarehagen finns inte längre. Åtminstone finns det inget vatten i den. Torkan i kombination med trasiga dammluckor gör att de sjöfåglar som har sina bon i anslutning till dammen nu får nöja sig med att sitta på en uttorkad botten.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2016-07-26 07:00

Idylliska Gästgivarehagen i Vimmerby är sig inte lik. Där ån vanligtvis flyter fram slingrar sig nu en torrlagd och stenig fåra. I spegeldammen intill Östra Tullportsgatan är allt vatten borta och på den leriga bottnen ligger sjöfåglarna intill sina boplatser.

– Torkan är boven, hävdar somliga.

– Nej, trasiga dammluckor som inte har åtgärdats av kommunen, säger andra.

Sanningen verkar vara en kombination av de båda.

”En skamfläck”

Personer som bor runt hagen och många som vistas där är inte helt nöjda med hur det ser ut där nu.  

– Det är förskräckligt och stinker vidrigt från den tomma dammen. Självklart förstår jag att återrinngen är dålig när det är så här torrt, men då borde det väl ha varit ännu mer angeläget att se till att dammluckorna är hela så att inte allt vatten bara forsar ut ur den fyllda dammen, säger en kvinna som vill vara anonym.

– Och titta på änderna som har sina bon där nere. Det är ju inte klokt. Helt plötsligt har den vackra hagen förvandlats till något av en skamfläck för Vimmerby. Vi har legat på kommunen om det här, men de säger att det inte finns pengar eller tid att lösa det nu, säger hon.

Samhällsbyggnadschefen på Vimmerby kommun, Miklós Hatházi, är medveten om problemet, men kan inte lova någon åtgärd ännu.

Efter semestern

– Vattenstånden är väldigt låga överallt och det tillförs inget vatten via ån till dammen. Vad gäller luckorna så reparerade vi dem förra året.

Men ni ska ha fått påtryckningar om att de är trasiga igen?

– Ja, Hembygdsföreningen har haft samtal med oss om det, och vi måste se över det efter semestern. Vi har inte hunnit kolla upp det än, men eftersom de säger det så stämmer det säkert, säger Miklós Hatházi.

Vore det inte bra att titta på det nu när dammen är torrlagd och man kan promenera fram till luckorna?

– Jag håller med dig. Men samtidigt är det semestertider och vi har väldigt dåligt med personal. Så fort vi får tillgång till personal kommer vi titta på det, avslutar Miklós Hatházi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om