Byggandet av de sista trädgårdsrummen i det tredje och sista trädgårdskapitlet är inne i absoluta slutfasen.
Också här har olika känsloteman från Astrid Lindgrens författarskap satt tonen.
– Det handlar om hopp, mod och kreativitet, säger Kajsa Holst.
Hoppets rum har sin plats vid bäckens källa, där besökarna kommer att mötas av ljudinslag, som är något helt nytt i trädgårdarna på Näs.
– Det blir klassisk musik inspirerad av Astrids egen skivsamling redan i passagen till kapitel två och vid bäckens källa får man höra ett nykomponerat stycke av Georg Riedel, en ljudinstallation som förstärker sinnesstämningen.
Rummet för mod har formen av en terrasserad körsbärstrappa. Nivåskillnaderna har utgjort både utmaning och tillgång.
– Här ska man kunna springa på en spång över en nässelhage, om man vågar. Men det blir också smultron och massor av blommor som rosor, salvia och nävor.
Nytt trädgårdskafé
Kreativiteten får plats i en ekdunge mellan bäcken och körsbärsterrassen. Här kan stora och små sitta vid stenbordet och pyssla och måla och man kommer att arbeta med installationer som vänder sig till barn och som kan variera med årstiderna.
Det nya trädgårdskaféet på höjden betyder mycket för miljön.
– Det är ett fint blickfång och vi behövde ytterligare ett serveringsställe eftersom det snabbt blir fullt i restaurangen. Två bussgrupper och gott om ströbesökare räcker för att det ska fresta på logistiken. Det här gör skillnad.
Kajsa Holst kom som projektledare till Astrid Lindgrens Näs och inledde förstudien för trädgårdarna i februari 2012.
– Det är ovanligt att allt klaffar, som det gjort här. Detaljplanen gick igenom, vi fick redan från början med oss familjen, vi fick loss pengar. Det är sällan det går så fort. Det känns väldigt roligt att ha fått vara med från början, då det bara fanns en ganska grov idé kring vad det här kunde bli. Nu är det förverkligat och det har varit ett bra team med under hela resan, som gjort det möjligt.
Den beräknade kostnaden för hela trädgårdssatsningen var 30 miljoner.
– Vi kommer att klara det på 25 miljoner, och det låter förstås jättemycket. Samtidigt ska man tänka på att det handlar om närmare fyra hektar mark och vi ska räkna in kostnader för personal, marknadsföring, byggnader och stora saker som skett i verksamheten. Det handlar inte bara om plantor och vattenslangar.
”Lagom stort”
Det fanns de som var oroliga över att området skulle vara för litet för en besöksträdgård.
– Jag tycker tvärtom att vi har precis lagom mycket att fylla med olika typer av trädgårdsrum för förändring och olika teman.
En nyanlagd trädgård visar inte vad den går för. Men det går ändå snabbt att nå resultat.
– Man glömmer lätt hur det såg ut när vi började, men vi hade i princip bara stora gräsytor, några stora träd, ganska igenvuxna slyområden och lite spireabuskar. Idag har vi en rumslighet och även om många som kommer hit första gången tror att Näs ska ligga längre utanför Vimmerby och realiteten kanske krockar lite med den bild man har, glömmer man snart var man är när man går runt här. Och det är bara att titta på kapitel två – det som såg lite futtigt ut när det invigdes förra sommaren har i år blivit en fantastisk vildäng.
”Länka ihop”
I och med invigningen av kapitel tre öppnas också den tidigare avskärmningen från kapitel två.
– Det är en härlig känsla att äntligen kunna länka ihop våra vackra trädgårdsrum till en helhet, säger Karin Eliasson, konstnärlig ledare för trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Jag är glad och stolt över den trädgård vi skapat och ser fram emot att se den utvecklas och fyllas med spännande verksamhet. Det här ska vara en ständigt föränderlig plats, ett skapande som pågår och pågår och pågår... som en saga utan slut.