Nya siffror från Svensk Handel visar att antalet anmälda brott med koppling till butiker i Vimmerby har ökat märkbart under 2017. Sett till antalet anmälda brott och antalet butiker hamnar Vimmerby på en sjunde plats i hela landet.
Men hos den lokala polisen har man en förklaring till att Vimmerby sticker ut.
- Det har inte skett fler butiksstölder förra året jämfört med tidigare. I december 2016 hade vi en utbildningsinsats med handlarna i samarbete med Brottsförebyggande rådet och Vimmerby Handel, där vi gick igenom hur man anmäler butiksstölder och snatterier på polisens hemsida. Det har de lärt sig och numera gör man det, säger Håkan Karlsson.
Som ett resultat steg antalet anmälda stölder i butik kraftigt, säger Håkan Karlsson.
- Normalt har vi haft en nivå på 40-50 anmälningar, förra året 125. Det är en rejäl skillnad. Numera anmäls även fall där man hittat tomkartonger eller avklippta larm inne i butiken, det gjorde man inte förut. Då anmälde man bara pågående snatterier.
Så du tycker att handeln gjort precis vad man ska utifrån den utbildningssatsning ni haft?
- Ja, det är ju svårt för oss att åtgärda det som inte anmäls. Man brukar säga att det är en miljon butiksstölder som anmäls, men det är i själva verket bara en tiondel av det faktiska antalet. Mörkertalet är väldigt stort och det är bara bra om man i Vimmerby uppdagar brott och anmäler det.
Håkan Karlsson tycker att det finns mer att göra i förebyggande syfte. Det självklara, som att se över inre skalskydd, larm och kameror. Men också att med enkla medel försvåra för tjuven.
- Alla butiker har sina problem. Kassahaven mitt i butiken ger tjuven ett försprång. Förr låg kassorna vid ut- och ingång och det var trångt att passera. Numera får man leta efter kassan i en butik och det hämmar ju inte för den som vill stjäla.
Men det finns en konflikt mellan säljande och brottsförebyggande inom handeln, menar Håkan Karlsson.
- Det finns inte alltid en vilja att åtgärda det som i min värld är att förebygga brott. Det finns en massa skrymslen och vrår i många butiker i stan där tjuvar kan operera ostört och där man sedan hittar sina tomkartonger. Man vet om det, men gör inget åt det.
Vad kan man göra?
- Tänka på hur man bygger sin butik. En butiksägare bygger med tanke på hur varor exponeras, men tänker inte på var man kan stjäla. Om jag skulle placera kassor skulle jag se till att kassapersonalen kan se i stort sett genom hela butiken, och inte placera hyllor på tvärs. Det finns också enkla saker som förebygger, en spegel som förbättrar personalens överblick, eller att man får säga till personalen de gånger man vill köpa oxfilé istället för att något vi vet är stöldbegärligt ska ligga framme och tjuvar kan tömma en hel frys. Det här tänket har kommit lite i skymundan.
Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer ser bristen på polisens närvaro som ett bekymmer i många orter. Vad säger du om det?
- Vore vi dubbelt så många poliser skulle det inte förhindra snatterier på stan för det. Det hämmar inte de här gärningsmännen.
Rebecca Forsgren Malmström