"Alla vacciner mot covid-19 är effektiva, men inget skyddar till hundra procent" skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport om förekomsten av covid efter vaccinering. Sedan årsskiftet har drygt en halv miljon svenskar konstaterats smittade – av dessa har 15 209 personer fått en första vaccindos.
Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar län, bekräftar att man sett en hel del så kallade vaccingenombrott, men bland dessa är det väldigt få som får symtom på covid-19.
– Och det är jätteovanligt att bli svårt sjuk, säger han.
Folkhälsomyndigheten skriver att majoriteten av vaccingenombrotten, 61 procent, konstaterades inom de första tre veckorna efter den första dosen, det vill säga innan vaccinet hunnit ge ett skydd.
Hittills menar Per-Åke Jarnheimer att siffrorna går i linje med den skyddseffekt som varje vaccin har. Astra Zenecas har en skyddseffekt på 70 procent, Pfizer 95 procent och Moderna 95,4 procent.
Är det något i detta som förvånar?
– Det vi väldigt gärna vill får mera klarhet i, är om man ändå får covid, hur smittsam är man då? Det är den springande punkten.
Jarnheimer konstaterar också att man sett utbrott av smitta på särskilda boenden i länet, även efter genomförd vaccinering.
– Sen är det svårt att se om de smittat varandra eller om smittan kommit utifrån. Men det viktiga är ju att vaccinet skyddar väldigt bra mot svår sjukdom.