Borttagna farthinder väcker känslor hos grannarna

Samtidigt som trafiken ökar kraftigt på Astrid Lindgrens gata i Vimmerby tar kommunen bort flera av de hastighetsdämpande stolparna. Beslutet ifrågasätts nu av några av grannarna till vägen.

De blåvita trafikskyltarna på Astrid Lindgrens väg står numera ihopsamlade bredvid vägbanan.

De blåvita trafikskyltarna på Astrid Lindgrens väg står numera ihopsamlade bredvid vägbanan.

Foto: Markus Danielsson

Vimmerby2022-06-30 12:00

Snokebovägen i Vimmerby är sedan en kort tid tillbaka avstängd från trafik eftersom det byggs en ny dagvattenledning i det berörda området. Arbetet gör att de bilister som är boende i området under de kommande veckorna istället får köra via Astrid Lindgrens gata för att komma hem till sin bostad. Något som i sin tur gör att andelen bilar på gatan ökar kraftigt under perioden.

undefined
De blåvita trafikskyltarna på Astrid Lindgrens väg står numera ihopsamlade bredvid vägbanan.

Parallellt med vägavstängningen har Vimmerby kommun plockat bort ett antal av de hastighetsdämpande stolpar som funnits utmed Astrid Lindgrens gata. Det är en åtgärd som ifrågasätts av flera hushåll i området.

– Det är många som kör alldeles för fort här. Flera av stolparna var ofta sönderkörda redan när de fanns på vägen, säger en man som bor i ett hus längs gatan.

Vad tycker du personligen bör göras åt det här problemet?

– De som kör förbi måste tänka på att det finns väldigt många barn som går och cyklar här. Sedan tycker jag även att polisen borde vara här och mäta hastigheten med sin laser. Det är de aldrig, säger mannen.

undefined
Bredvid den hårt trafikerade vägen finns en gångbana där bland annat många barn brukar vistas.

En kvinna som också bor utmed vägen säger sig luttrad.

– Man börjar bli van att väldigt många kör som dårar här utanför. Så var det även när stolparna fanns, säger hon bekymrat.

Enligt gatuchef Roger Lindell på Vimmerby Kommun är förväntat slitage en av anledningarna till att stolparna tagits bort. 

"Det stämmer att vi tillfälligt tagit bort trafiköarna under tiden som all trafik leds om till Astrid Lindgrens gata. Det trots att trafiken beräknas öka under perioden. Men samtidigt mångfaldigas den tunga trafiken och för att inte riskera att öarna körs sönder eller vägskador i kanterna uppstår beslutade vi att flytta dessa tillfälligt", skriver han i ett mejl till Vimmerby Tidning.

Ytterliggare en anledning uppges vara att den tyngre trafiken under perioden inte har något annat val än att åka längs med gatan.

"Vanligtvis fungerar trafiköarna både som hastighetsdämpande men även som försvårande för den tyngre trafiken som då ska välja att åka Snokebovägen ut i stället för att gena via Astrid Lindgrens gata. Så att vi tar bort dem nu är för att tillfälligt underlätta för den tyngre trafiken som inte kan välja att åka ut till Lundgatan via Snokebovägen under tiden för arbetet", skriver Roger Lindell.

Astrid Lindgrens gata är just nu hårdare trafikerad än tidigare eftersom Snokebovägen är avstängd.
Astrid Lindgrens gata är just nu hårdare trafikerad än tidigare eftersom Snokebovägen är avstängd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!