Tidigare inte alls särskilt äppelkunnige Staffan Samuelsson såg frukten falla från de många, och gamla, äppelträden hemmavid. Och då klack det till. Frukostmust till turistanläggningen Oxgården i Vimmerby, kanske?
– Jag är intresserad av landbygdsutveckling och vill visa att det går att driva verksamhet på landsbygden och funderade på vad man kunde hitta på för roliga saker i Djursdala. Egenproducerad must kändes kul, jag tilltalas av tanken ”från ax till limpa”.
– Här hade vi ju redan en massa äpplen och förra året köpte jag ytterligare 150 äppelträd av olika sorter från Danmark.
Det blir en himla massa äpplen, det...– Ja, det är ju ett fantastiskt bra fruktår i år och till och med de nyplanterade träden har gett mycket frukt redan nu. Beroende på sort mognar de från slutet av augusti och framåt.
För att starta musteri krävs inte bara inköp av professionell maskin. Kunskap och äpplen hör ihop, sedan gammalt.
– Jag har varit tvungen att sätta mig in i det här, lära mig om olika sorter, ta reda på vilka som passar bra att musta på, när de är lagom mogna – allt det där är en hel vetenskap. Men jag får en kick av det. Det är otroligt roligt att lära sig hela kedjan från att plocka frukten, hacka, pressa, pastörisera och till sist buteljera.
Tanken är alltså att flaskor med egenproducerad must ska bli ett inslag i frukostkorgarna på turistanläggningen Oxgården redan nästa sommar.
– Jag har redan bestämt mig för nästa steg, att bygga musteri med lokaler godkända för livsmedelshantering. Vi kommer att hinna musta den sena skörden, så det ska absolut kunna bli must till nästa sommar. Det har blivit flera hundra liter provmust, men den kan inte användas kommersiellt, det blir för eget bruk.
Förhoppningen är att gårdsmusteriet ska kunna bidra till mer än äppelmust till Oxgården.
– Att utveckla frukostkorgen med mer lokalproducerade varor är ett mål, och mer lokalproducerat än så här blir det knappast. Nästa tanke är att utöka det här så att Vimmerbyborna kan komma hit med sin skörd, vi producerar must och de kan komma hit och hämta den på flaska eller bag in box.
Kan det här ge arbetstillfällen på sikt?– Absolut. Blir det här större skulle det säkert kunna bli aktuellt med säsongsanställningar. Men nu vill vi prova musteriprojektet som en kul landbygdsidé.