Det dröjer innan skamfläcken byggs bort

Ekonomi och prioriteringar. Det bromsar byggandet på Karlbergstomten - och gör att förverkligandet av planerna i gestaltningsprogrammet Vackra Vimmerby tar tid.
Bostäder, industrier och förskolor har fått komma före.
- Men Vackra Vimmerby finns med i allt nytt vi gör, säger Helen Nilsson (S), som deltog i diskussionskvällen Bevara Vimmerby bjudit in till.

Fr.v turistchefen Peter Göransson och kommunalråden Helen Nilsson (S) och Tomas  Peterson (M) som frågas ut av Mikael Sandström.

Fr.v turistchefen Peter Göransson och kommunalråden Helen Nilsson (S) och Tomas Peterson (M) som frågas ut av Mikael Sandström.

Foto: Foto: Roleof Stroetinga

Vimmerby2017-12-17 12:00

På plats fanns bland annat de båda kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S), stadsarkitekt Sara Dolk och Ingela Nilsson Nachtweij (C) tillsammans med Johan Hemmingsson, Fastighetsägarna i Vimmerby och turistchef Peter Göransson.

Utgångspunkterna för diskussionskvällen "Att bevara och bebygga ett vackrare Vimmerby" var, i grova drag, två.

Vad har hänt med Vackra Vimmerby - det gedigna gestaltningsprogrammet som kommunen antog 2015?

Och, när händer det något med Karlbergstomten?

Stadsarkitekt Sara Dolk började med en kort genomgång av Vackra Vimmerby och betonade att det inte är ens ansvar att göra jobbet.

- Kommunen äger mycket av allmänplatsmarken. Andra äger annat. Vackra Vimmerby är ett inspirationsprogram och en råd tråd är hur vi tillsammans kan göra Vimmerby vackrare.

Men vad har då hänt på de här två åren?

- Vi gör massor hela tiden, men det handlar mycket om planering. I alla detaljplaner som görs tar vi med oss det här. Det syns inte än, men det kommer att synas.

- Där vi jobbar aktivt nu är kvarteret Stören, där byggnationen av bostäder snart drar igång. Rönnbärsgatan finns med i Vackra Vimmerby och vi har jobbat jättemycket med hur vi kan få till grönska och följa visionerna i inspirationsprogrammet. Vi kommer bland annat att plantera träd, men det finns ledningar under marken, som vi kanske måste flytta på.

Fickplanteringar och lekfulla inslag längs Lundgatan är andra exempel som Vimmerbyborna kan få ta del av inom överskådlig framtid.

Tomas Peterson förklarar att kommunen fått göra andra prioriteringar än man tänkt sig.

- 2014 kom 400 nyanlända till Vimmerby, som vi fokuserade på att ta hand om, sedan har det också varit en väldig efterfrågan på bostäder och industritomter. Det har varit en nödvändig prioritering.

Kommunens ekonomi har styrt vilka områden det satsats på, betonar Helen Nilsson.

- Vi har haft ett underskott på ett antal miljoner. Då är det inte att göra Vackra Vimmerby man tänker på i första hand, istället tänker man på att få en budget i balans - för att kunna göra Vackra Vimmerby. De största behoven har varit vägar, bostadsplanering, skolorna, utbildning.

- Vi river inte upp något för att göra om enligt gestaltningsprogrammet, men när vi gör något nytt har vi med Vackra Vimmerby. 500 000 kronor är avsatta i budget för nästa år och 700 000 året därpå.

Att Karlbergstomten ser trist ut råder det stor enighet om. Efter flera marknadsundersökningar kan konstateras att marken måste saneras. Kostnaden för det har ökat från en halv miljon till sju miljoner. Vem ska sanera och stå för kostnaden? Och när?

- Det kan vi inte svara på, säger Helen Nilsson, som antydde att det finns mer frågetecken att räta ut kring det man hittat i marken och att det kräver mer jobb.

För industri och handel ställs inte samma höga miljökrav, som för bostäder.

- Men det här är en stor central tomt som är alldeles för värdefull för att inte använda till bostäder, säger Tomas Peterson, som menar att det är kostnaderna som bromsar.

Mötet inleddes med visning av två korta filmer, med två sidor av Vimmerby. Först några minuter marknadsföring med barnvänlig Astrid-idyll, därefter en kontrast som visar vad turister och besökare möter när man följer skyltarna mot centrum om man anländer till Vimmerby från norr.

Och jo. Nog är Vimmerby både vackert - och fult.

Här är det förstås intressant att få svart på vitt vad turisterna själva tycker och det har Vimmerby Turistbyrå koll på i de numera årliga undersökningarna. Turistchef Peter Göransson presenterade en del av svaren och här framgår bland annat att 40 procent av turisterna tycker att besöket i Vimmerby väl motsvarade förväntningarna och 30 procent svarade mycket väl.

Vad tycker de kan bli bättre?

- Bara fyra procent har svarat att bemötande och värdskap bör förbättras, så det är ju ett väldigt gott betyg till alla. Det som i övrigt sticker ut är att 38 procent vill se mer utbud och aktiviteter, 37 procent önskar tydligare skyltning och information och 23 procent ökad tillgänglighet generellt.

I materialet finns också omkring 1 000 fria svar om förbättringspotential.

- En förhållandevis stor andel har synpunkter på attraktivitet och aktiviteter på torget. Man önskar alltså en arena som är anledning nog att ta sig in till centrum. Det finns jättemycket intressant i det här materialet, säger Peter Göransson.

Bevara Vimmerby passade på att överlämna en lång lista till politikerna på namnförslag på gator.

- Vi har flera gånger föreslagit att Södra Ringleden, som känns som vi skulle vilja vara en större stad än vad vi är, ska byta namn till Astrid Lindgrens väg. Det är förvånande att ingen tagit tag i namngivningen. Och torget framför Rådhuset, som idag inte har något namn utan bara är en del av Stora torget - varför kan det inte heta Astrid Lindgrens torg, säger Mikael Sandström, ordförande i Bevara Vimmerby och moderator för diskussionen tillsammans med Jimmy Karlsson.

Mikael Sandström var nöjd med diskussionskvällen.

- Det var intressant och vi fick i alla fall lite svar från politikerna, även om man nog kan säga att det skapar ännu fler frågor. Av det som sagts kan man förstå att vi nog får vänta innan det blir några förändringar på Karlbergstomten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om