"Det finns alternativ till pälsen"

Idag infaller pälsfria fredagen instiftad av Djurens Rätt för att få fler att tänka till en extra gång kring päls i klädhandeln. För vimmerbybo November Lundborg är djurens välmående en hjärtefråga. I över 17 år har hon engagerat sig aktivt i olika djurskyddsföreningar och på grund av modetrender hon märkt av i Vimmerbys butiker vill hon sätta fokus på ämnet.
- Jag har sett att det dykt upp mer och mer pälsdetaljer i butikerna, en liten krage där, en pälstoffs här. Folk kanske inte vet att det är riktig päls eller så har de inte insikt i hur industrin ser ut.

"Astrid Lindgren var själv djurvän och drev djurskyddsfrågor. Det kanske inte alla känner till om henne" berättar November Lundborg som vill uppmärksamma att det idag är den pälsfria fredagen. Foto: Elin E Elmström

"Astrid Lindgren var själv djurvän och drev djurskyddsfrågor. Det kanske inte alla känner till om henne" berättar November Lundborg som vill uppmärksamma att det idag är den pälsfria fredagen. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Vimmerby2017-11-24 14:00

Ett alternativ till päls bär November själv på huvudet. På toppen av den svarta mössan sitter en ludden boll av fuskpäls.

- Man kan sikta pälsen och kolla om det är tyg i botten. Riktig päls ska vara lite fluffigare längst in. Själv brukar jag se det på att fuskpäls brukar se lite mer avklippt ut, riktig spretar lite mer. Men det finns fuskpäls som ser riktigt naturlig ut så det säkraste är att fråga i butiken.

Pälsen i Sveriges butiker kommer både från pälsindustri inom och utanför landet. Sedan en paragraf i djurskyddsförordningen ändrades på 90-talet försvann pälsdjursuppfödningen av räv i Sverige. Däremot finns minkfarmarna kvar.

- I djurskyddslagens paragraf fyra står det att " Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt." Men det finns inget djur som beter sig naturligt i en bur på 30 gånger 90 centimeter. Folk har en tendens att tro att bara för att det är svenskt så är det snällt. Skulle en grannes hund leva sitt liv i en gallerbur på det sättet tror jag att folk skulle bli tokiga. Så varför är det okej att en mink gör det? Vad är skillnaden mellan en mink och en hund? Båda är däggdjur med förmåga att uppleva smärta och rädsla.

Novembers förhoppning är att lagstiftningen i Sverige ska ändras i likhet med vissa andra europeiska länder så att pälsfarmningen stoppas helt.

- Det är många Europeiska länder som Storbritannien, Nederländerna, Österrike, Kroatien och Slovenien där det är förbjudet på grund av etiska skäl. Tyskland, Schweiz, Bosnien-Hercegovina har skärpt sin lagstiftning så att det nästan är omöjligt att ha en pälsfarm. Så varför inte Sverige som annars anser sig vara ledande i djurrättsfrågor?

Konsumenterna är en del i pusslet. Samtidigt som det är pälsfria fredagen är det idag också den stora shoppingdagen Black Friday. November tror att det kan ligga en del felaktiga föreställningar bakom att konsumenterna väljer produkter med pälsdetaljer.

- Många tror att det automatiskt är en biprodukt från slakteriindustrin men just detaljerna är en stor del av pälsindustrin och kan komma från djur som flåtts levande. Och även om det är en biprodukt är det ingen garanti för att djuret inte har lidit eftersom päls även importeras från länder som inte har starka djurskyddslagar.

För att undvika att bidra till lidande hoppas därför November att konsumenterna börjar handla med hjärtat.

- Jag hoppas att människor kommer att förstå och börjar göra mer etiska val i butiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om