"Det finns inget elevinflytande"

I går hade ett 50-tal personer från Barn- och ungdomförvaltningen studiedag. Men mitt i föreläsningen stormade sex gymnasielever in i Plenisalen. Hanteringen av nästa års utspark har fått bägaren att rinna över. - Vi är trötta på att hela tiden bli överkörda, säger tredjeklassaren Lovisa Larsson Lamprecht.

Kräver förbättring. Elin Peterson, Emma Johansson, Erica Karlsson, Kelly Isaksson, Lisa Blom och Lovisa Larsson Lamprecht vill ha mer att säga till om.

Kräver förbättring. Elin Peterson, Emma Johansson, Erica Karlsson, Kelly Isaksson, Lisa Blom och Lovisa Larsson Lamprecht vill ha mer att säga till om.

Foto:

Vimmerby2013-09-20 06:26


Ungdomarna i Vimmerby kommun känner minst delaktighet i skolan av alla ungdomar i länet. I de två senaste LUPP-undersökningarna (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) hamnar Vimmerby i botten.
2009 kände 28 procent delaktighet i skolans inre miljö. Den nya undersökningen visar ännu sämre siffror. På tio olika områden inom skolan känner mellan 61 och 83 procent att de har "lite eller inget inflytande".
I går fick sex elever på samhällsprogrammet nog och avbröt en studiedag för barn- och ungdomsförvaltningen.
- Vi känner inte att vi har något elevinflytande. De säger att de vill att unga ska engagera sig, men när man gör det får man ofta bara skit för det. Och när de pratar med oss får de oss att känna oss små, säger Lovisa Larsson Lamprecht.

Gjort namninsamling
Det är främst hanteringen av frågan om nästa års utspark som fått bägaren att rinna över. Det finns ett förslag om att flytta utsparken från traditionella A-huset till en av de nya ingångarna.
De sex eleverna har gjort en namninsamling och fått ihop drygt hundra namn. Frågan diskuterades under gårdagen.
- Alf (Olsson, gymnasiets områdeschef) har sagt till oss att beslutet redan är taget, men nu säger han att det inte är det. Men det känns ändå bra efter mötet. De ska följa planen för beslutet, men lovade att göra det snabbare så att vi får ett besked. 98 procent vill springa ut där alla andra har sprungit ut tidigare, berättar Elin Peterson.
Eleverna är också kritiska till hur insparken genomfördes:
- Visst, det begicks ett misstag förra året, men vi hade inget att säga till om i år, trots att det är vi som är elever och vet vad eleverna vill ha, menar Larsson Lamprecht.
Men det är också den grundläggande attityden mot de ungas åsikter som ifrågasätts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om