"Det finns redan Leaderpengar att använda"

Affären. Skolan. Barnomsorgen och infrastrukturen. Samma kärnfrågor i varenda landsbygdskommun. Så varför inte göra gemensam sak, undrar centerpartisten Ingela Nilsson Nachtweij, som vill ha en landsbygdsutvecklare till Vimmerby - knuten till föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, och med regionens landsbygdsutveckling på bordet.
- Det finns stora möjligheter till samverkan med våra grannkommuner via föreningen. Och det finns pengar för Leader i kommunens budget som skulle kunna användas.

Vimmerby2014-02-20 07:27


Förra året tillsatte kommunfullmäktige i Vimmerby en landsbygdsberedning som just nu jobbar med att ta fram ett landsbygdspolitiskt handlingsprogram. Förslaget ska presenteras för fullmäktige i mars innan det går ut på remiss till
alla nämnder.
- Det är intressant att alla politiska partier i fullmäktige ingår i beredningen. Kan vi komma fram till ett handlingspolitiskt program för landsbygden år 2014-2018 som alla partier står bakom tror jag vi kan komma långt med landsbygdens frågor i Vimmerby kommun, säger Ingela Nilsson Nachtweij, centerpartiets ledamot i beredningen.
Centerpartiet lägger också en motion till fullmäktige den 24 februari om att göra en förstudie för att inrätta ett landsbygdskontor i Vimmerby.
- Det vore väldigt lämpligt med ett kontor för landsbygdsutveckling kopplat till föreningen Astrid Lindgrens hembygd. Vi har redan Leader-kontoret under ledning av en duktig verksamhetschef i Vimmerby.

"Finns pengar"
Många kommuner i Sverige har anställt landsbygdsutvecklare - i Kalmar län finns två, en i Västervik och en i Kalmar. En funktion som behövs också i Vimmerby kommun, menar Ingela Nilsson Nachtweij.
- Men kommunen har inga resurser att jobba med landsbygdsutveckling. Däremot har vi under de senaste tolv åren medfinansierat Astrid Lindgrens Hembygd, som jobbar med landsbygdsutveckling bland annat via Leader. Även för 2014 finns pengar, 520 000 kronor, i Vimmerbys budget för Leader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om