”DET GÄLLER ATT RIDA PÅ VÅGEN”

Sist ut under första talkshowen var Amanda Karlsson som är en av de två unga kvinnorna bakom Mordpodden som gjort succé. Den kom till av en slump under sista terminen när hon studerade Journalistik och Medieproduktion på Linnéuniversitet i Kalmar.

Amanda Karlsson berättade om sitt arbete med Mordpodden som blivit väldigt populär bland lyssnarna.

Amanda Karlsson berättade om sitt arbete med Mordpodden som blivit väldigt populär bland lyssnarna.

Foto:

Vimmerby2016-09-30 11:58

Att det blev journalistik för Amanda var ingen självklarhet. Hennes första drömjobb var att stå i charken på ICA. Sedan har hon en bakgrund som barnskådespelare i ALV. Och enligt henne själv är det den erfarenheten som gjort att hon hamnat där hon är idag.

– Jag fick rollen som Lisabeth i Madicken när jag nio år. Då var jag ingen utpräglad teaterapa, men fann i skådespelet ett nytt sätt att uttrycka mig. Det fick mig att växa som människa och utan den erfarenheten hade jag inte varit där jag är idag, säger Amanda som är starkt förknippad med Mordpodden.

– Den kom till under sista terminen av mina studier. Jag hade tänkt göra en dokumentär i radioformat som ett projektarbete, men det var ingen annan elev som var intresserad av det. Av en slump så träffade jag Linnea som jag gör Mordpodden med och vi bestämde oss för att testa, säger Amanda som inte kunde ana att deras skolarbete skulle få så stor uppmärksamhet.

– Från början tänkte jag att det skulle vara kul om den spred sig till våra kompisars kompisar i alla fall. Nu är den senaste siffran att förra veckan hade vi 39 000 unika lyssnare som tog del av våra berättelser. 

Framgången har fått Amanda att tillsammans med Linnea fortsätta satsa helhjärtat på Mordpodden. Tre av den här säsongens tolv avsnitt är släppta och det finns planer på minst en säsong till.

– Det gäller att rida på vågen nu när det går så bra. För att kunna göra den här satsningen har vi startat ett samarbete med

Radio Play som sköter marknadsföring och skaffar sponsorer så att vi kan lägga ner den tid som krävs. I regel tar det minst en arbetsvecka att göra ett avsnitt, säger Amanda som ägnat mycket tid åt att plöja igenom dokument.

– Det är ofta ett tungt arbete att gå igenom förundersökningar där brotten beskrivs in i minsta detalj. Särskilt när det är barn inblandade. Då är det många gånger för jobbigt att läsa. Sedan är det inte sådant vi bygger våra berättelser kring. Vi vill hellre fokusera på att få svar på frågor kring varför det sker och att aldrig glömma människorna det drabbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om