"Det gör att vi tillsammans orkar en vecka till"

Turistbyrån hade planerat för att hålla sitt årsmöte digitalt, men behovet av att träffas och utbyta erfarenheter i kristider vägde tyngre, för företagare som befinner sig i en bransch som drabbats hårt av coronautbrottet.

Med rejält med luft mellan stolarna genomfördes turistbyråns årsstämma på Fredensborgs herrgård.

Med rejält med luft mellan stolarna genomfördes turistbyråns årsstämma på Fredensborgs herrgård.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-05-12 18:00

– När vi hade vårt förra styrelsemöte för knappt en månad sen så hade vi bestämt oss för att ha en digitalt årsstämma; det kommer ändå inga människor och man ska inte träffas. Sen gick vi varvet runt och tog lite temp hur det ser ut i de olika verksamheterna och det var som att släppa på fördämningarna, berättar Kristina Alsér, ordförande för Turistbyråns ekonomiska förening.

På Fredensborgs herrgård samlades ett 20-tal av föreningens företagsmedlemmar. Efter årsstämman inleddes en diskussion med att företagare fick dela med sig av sina erfarenheter om läget. Att Astrid Lindgrens Värld skjutit fram sin öppning har haft stor inverkan för turistföretagare i kommunen. Men Joacim Johansson, VD för Astrid Lindgrens Värld menar att man håller dörren öppen för alla möjliga lösningar till att öppna parken. Han förklarar att många andra parker måste ha ett tivoli-tillstånd för att öppna.

– Vi är, precis som Kolmården, inte tillståndspliktiga. Så rent formellt får vi öppna. Däremot så lär vi hantera besöksantalet så att det inte skapas en ökad smittorisk. Men det är ju precis som för handeln, att hanteras det på rätt sätt och proffsigt så är det inte ett problem, säger han.

Lena Ernberg på Fredensborgs herrgård menar att det finns en kollegialitet som är en viktig drivkraft.

– Det gör att vi tillsammans orkar en vecka till, eller två veckor till. Det är lite skillnad men det är för att vi vet att vi har en sådan dragningskraft, vi vet ju att folk vill komma hit. Det är inte för att vi allihopa har blivit oattraktiva, utan det är för att vi har en gemensam motståndare att slåss emot men den kommer vi att slå så småningom.

Den period vi nu befinner oss i, innan sommarens högsäsong, brukar vanligtvis innebära mycket jobb enligt Staffan Samuelsson som driver Oxgården. Men efter coronautbrottet som lett till en oviss sommarsäsong så är det oftare avbokningar än bokningsförfrågningar som väntar i datorn.

– Det blev ju jobbigt att öppna datorn för man visste att det bara rasade in förfrågningar som var negativa.

Genom att hitta en bättre balans i arbetet och få mer tid att se över delar av verksamheten som han tidigare inte hunnit med, menar Staffan Samuelsson att han ändå kunnat hitta positiva saker.

"Vår bedömning är det finns en marknad som är intresserad av att komma när det väl ges tillfälle att komma. Utifrån förutsättningarna ser vi ljust på framtiden." säger Joacim Johansson.
"Vår bedömning är det finns en marknad som är intresserad av att komma när det väl ges tillfälle att komma. Utifrån förutsättningarna ser vi ljust på framtiden." säger Joacim Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!