"Det handlar om vilket kulturliv vi vill ha"

Konstföreningen - en av många föreningar som får allt svårare att hitta folk till styrelsen.

Beathe Skaate och Gerd-Marie Schultz önskar att fler ville engagera sig i föreningslivet. Utmaningen är att få ihop ekvationen - behovet av kulturutbud finns, men få vill ta styrelseuppdrag. Foto: Rebecka Hjelm

Beathe Skaate och Gerd-Marie Schultz önskar att fler ville engagera sig i föreningslivet. Utmaningen är att få ihop ekvationen - behovet av kulturutbud finns, men få vill ta styrelseuppdrag. Foto: Rebecka Hjelm

Foto:

Vimmerby2016-03-07 15:40


Nu kan man gå på konstutställning i Warmbadhuset igen. Och det är inget ovanligt - Vimmerby konstförening är på hugget och i snitt visas åtta utställningar per år. Men ambitionen att bidra till ett levande kulturliv kostar på.

- Vi har väldigt svårt att få folk till vår styrelse. Om ingen vill jobba ideellt får det förstås konsekvenser. För vår del kan det betyda att vi måste minska antalet utställningar, säger ordförande Beathe Skaate.

Beathe Skaate och Gerd-Marie Schultz, ordförande respektive sekreterare i Vimmerby konstförening, är på plats i Warmbadhuset för att bistå vid hängningen av årets Vårsalong.

De tycker det är kul och stimulerande. Att få möta konstnärerna och upptäcka nytt. Det sociala umgänget med likasinnade är också en bonus.

Vimmerby konstförening har gott rykte och har inga problem att få konstnärer.

- Tvärtom, det är konstnärer som hör av sig till oss och man förvånas ibland över att så långväga konstnärer vill sätta av tid och resurser för att komma hit, men Warmbadhuset i Vimmerby är ett bra varumärke, säger Gerd-Marie Schultz.

Men det finns en baksida. Arbetet bakom en utställning tar tid. Och de är få att dela på ansvar och jobb.

I konstföreningen lider man av samma åkomma som i så många andra föreningar. Det blir allt svårare att hitta människor som vill vara med i styrelsen, allt färre som vill arbeta ideellt. För en tid sedan beskrev vi till exempel problemen i Folkets Park- föreningen.

Häromkvällen hade man årsmöte, och lyckades få ihop en styrelse - men med kassörsposten som vakant.

- Det såg värre ut för ett tag sedan, då hälften av våra tio platser i styrelsen var tomma. Men vi har lyckats få tag på två nya och fått ett par suppleanter att stanna.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om