"Det här är direkt livsfarligt"

Döda träd som svajar när man rör vid dem. Grenar som faller ner på vägen. Den gamla lövträdsallén genom Tuna börjar bli sliten och Kjell Davidsson på Tuna gård har tröttnat på att ingenting händer.- Det här här livsfarligt. Snart händer det en olycka.

Vimmerby2013-09-13 06:29


Kjell Davidsson, som driver lantbruket på Tuna gård, har länge försökt få bort en del av träden som kantar vägen genom Tuna.
- Flera av dem har varit döda i säkert uppemot tio år. En del är halvdöda och häromdagen låg det en stor gren på vägen. Får man en sådan på bilen - eller i huvudet - är det ju livsfarligt.

"Säkert fem år"
Han visar hur det är ställt. Några träd har minst sagt taskig kontakt med marken. Stora håligheter, grenar som hänger, stammar som gungar av lätt handkraft.
- Det här är en hårt trafikerad väg. Dessutom blir det inte bättre av att den är smal och framkomligheten dålig. Under en stor del av året är det massor av turister som färdas här på väg till älgparken i Virum. Jag och mina anställda åker här kanske uppemot 30 gånger dagligen, eftersom vi måste köra här för att ta oss ut till våra åkermarker. Nu är det så många döda träd, det räcker inte med tio, för att det ska vara farligt att vara här när det blåser.
Kjell Davidsson säger att han ringt och tjatat på Trafikverket i säkert fem års tid. Han har också vänt sig till kommunen. Men än så länge har ingenting hänt.
- Det är än det ena än det andra. Det pratas om skyddsvärden och kulturvärden, att det är semestertider och att de ska titta på det. Jag kan bara säga att det här skulle aldrig få fortgå inne i stan.
Markägaren Åke Hammarskjöld har heller ingenting emot att träden tas ner.
- Inte alls. Jag tycker det är vackert med träd och vill gärna ha kvar de nyplanterade lindarna som sattes 2000. Men bland de äldre, som i alla fall är 200 år, är det flera som är döda. Jag ser inget konstigt i att man tar bort träd som utgör en fara, snarare är det ju så att de måste bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om