"Det här blir något helt annat"

Ny värld under uppbyggnad - Bröderna Lejonhjärta-miljön ger 20 nya jobb.

Vimmerby2015-10-13 05:47


Det är tio månader kvar. Juni 2016 ska det som nu liknar en stor stenöken bjuda på en hisnande resa till "lägereldarnas och sagornas tid".

- Vi ligger bra till. Provhus har börjat byggas, syateljén är i full gång... det här är så spännande, säger Jocke Johansson, vd i Astrid Lindgrens Värld.

Den nya miljön ger 20 nya jobb i parken. Skådespelare, tekniker, hästskötare - och personal som kan hålla Katla i form.

Jocke Johansson står i det som varit gamla Törnrosdalen och nu, när allt är borta, ser området gigantiskt ut. Gamla Körsbärsdalen i 1:3-skala, är också riven, just där ska ALV:s egen personal bygga Tulipagården åt Sofia.

- Och där borta, där grävmaskinen står, där ska Katlagrottan ligga, pekar Jocke Johansson.

Bergen mellan Körsbärsdalen och Törnrosdalen ska samma tyska firma som gjorde naturtroget berg till Ronjamiljön, ansvara för, och Katla ska bli ett vidunder som liknar böckernas fasansfulla. Bra mycket mer än filmens monster.

- Böckerna är alltid rättesnöre. Det är dit vi strävar.


Det handlar om en investering på 75 miljoner, om 12 hus som ska byggas - just nu pågår provbygge av hus, som om de får godkänt av design- och utvecklingsgruppen kommer innebära ett raskt klartecken att sätta igång byggande på riktigt. Det handlar om 10 000 kvadratmeter miljö och plats för 800 personer i respektive dal. Men det handlar också mycket om den pedagogiska utmaningen i att vända sig till de äldre barnen, och samtidigt vara tydlig med att det inte är något för de yngsta.

- Det kompletterar vår upplevelse, att vi möter en äldre målgrupp, att vi ger samma kittling som andra nöjesparker kanske ger i... låt oss säga ett spökhus. Men det här är en berättelse som berör, kan väcka starka känslor och upplevas som skrämmande. Jag tror att man nog ska vara 8-10 år i alla fall. Det här är något vi pratar jättemycket om, hur viktigt det är att vi är tydliga så att man inte går hit med en femåring. Vi är inte överförtjusta i skyltar, så det ska ske på ett mera sofistikerat sätt, bland annat i våra informationsguider. De som inte känner till berättelsen måste också förstå.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om