"Det här har verkligen varit min sommar"

Nästa vecka släpper hon sin första EP. Några dagar senare åker hon till Berlin. Tidigare i år blev hon en av sju som prisades i riksfinalen av musiktävlingen Imagine. 2018 har sannerligen varit 18-åriga Vimmerbyrapparen Chelsy’s år.

"Är jag ledsen blir jag glad av att skriva min musik".

"Är jag ledsen blir jag glad av att skriva min musik".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-08-18 10:00

Det har gått fyra år sedan Chelsy Nicolas började skriva egen musik och framträda inför publik.

– De första gångerna jag stod på scenen var jag så nervös att jag inte kunde flytta på benen. Jag bara stod som en pinne, och höll hårt i micken.

Nu räcker knappt scenen till. ”Med en fantastisk scennärvaro fångas publiken på ett engagerat och övertygande sätt. Det är naturligt och självsäkert med stor artistisk pondus. Scenen ägs med ett kraftfullt och viktigt budskap. Det är personligt, inkluderande och ödmjukt. Sköna moves!” motiverade en lyrisk jury när hon var en av sju unga artister som prisades i riksfinalen av musiktävlingen Imagine tidigare i år, en tävling som under det tidigare namnet Musik Direkt varit språngbräda för artister som Shellback, Laleh, Timo Räisänen, Malena Ernman och The Cardigans.

Priset i Imagine blir coachning av Music Help och spelningar vid Live At Heart-festivalen i Örebro i september, där handplockade och osignade artister får chansen att bli upptäckta.

– Jättekul, jag vill ju utvecklas och Live At Heart är mycket större än jag trott. Det är en en jättechans för mig.

Men innan dess ska hon hinna med en hel del. Nästa vecka släpper hon sin första EP, fem låtar.

– Jag gör ju allt själv, skriver låtarna, laddar upp dem och sköter kontakter, så det har varit mycket jobb. Därför har jag släppt tanken på ett helt album, men jag hade tolv låtar och har valt ut de här fem, med lite hjälp från andra.

Titeln är "Back Out".

– Det står för vad jag känner med mitt låtskrivande. Musiken har hela tiden hjälpt mig att bearbeta jobbiga saker, nu vill jag släppa allt som är tungt, gå vidare se framåt.

Hon vill att andra ska kunna känna igen sig i texterna. Men de personliga erfarenheterna har en spännvidd som åtminstone ungdomar med trygg uppväxt inte riktigt kan relatera till; från traumat att som sjuåring se sitt hus brännas ner, till tonårstidens olyckliga kärlek.

– Jag minns inte så mycket från när jag var liten. Men hur det såg ut när vårt hus brann minns jag exakt.

Med sin bakgrund i Kenya har hon fått en ny och oanad spridning på nätet.

– Jag la ut ett gammalt videoklipp på Youtube, någon i Kenya såg det och delade det och efter ett tag hade det 55 000 visningar och kenyanska journalister började ringa. Jag skaffade ett nytt Twitterkonto och efter två dagar hade jag 1 500 följare…

EP:n släpps 24 augusti, 25 augusti har en spelning i Oskarshamn, den 27 drar hon till Berlin, där hon en av tre svenska artister som valts ut till musikprojektet Die Neuen Schweden, där svenska Sensus samarbetar med Berlinbaserade Nordic Nature.

– Den här sommaren har verkligen varit helt otrolig. Jag har haft spelningar på Gotland, i Stockholm, Malmö, Kalmar och nu blir det Tyskland. Jag är lite nervös inför Berlin, men det ska bli sjukt kul. Jag har alltid varit ensam på scenen, men nu har jag med mig två dansare och en dj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om