"Det har inte vuxit någonting"

Efter en bra förstaskörd kommer en andraskörd som nästintill torkat bort. – Det har inte vuxit någonting. Helt klart blir det en sämre andraskörd än normalt – och betydligt sämre än förstaskörden, säger Eleonor Nilsson, mjölkbonde i Flaka och ordförande i LRF kommungrupp i Vimmerby.

Foto: Arkiv

Vimmerby2016-07-05 09:00

En ovanligt torr juni kommer att påverka vallskörden rejält. 

I byn Flaka utanför Gullringen driver två lantbrukarfamiljer Flaka Mjölk AB och nu börjar det dra ihop sig till andraskörd.

– Vi kör i helgen, om det blir väder. Men det ser dåligt ut, riktigt dåligt. På vissa gärden kan man undra om det blir några strängar överhuvud taget, säger Eleonor Nilsson.

Att vänta och hoppas att det ska växa mer är inte heller något alternativ.

– Även om det knappast vuxit något och det är lite i mängd måste vi köra för att få lite värde i skörden. Det är redan i det stadiet att det går i ax. Tar vi det inte i tid blir det sämre värden och för oss som har mjölkkor är det viktigt med ensilage som håller hyfsade protein- och energinivåer, annars mjölkar inte korna på fodret.

”Ingen katastrof”

Men Eleonor Nilsson tror ändå inte att man riskerar att stå utan foder i vinter.

– Vi hade en bra förstaskörd som gav bra mängder och som vi också tror håller bra kvalitet, det ser vi när vi tar prov på det lagrade ensilaget. Tack vare förstaskörden blir det ingen katastrof, även om vi får en liten andraskörd. Men visst har vi saknat regnet. Det är extremt torrt och vi är lite oroliga för vattennivåerna. Att det situationen är ovanlig förstår man ju när det är vattenbrist och bevattningsförbud till och med inne i stan, det är ju sällan det är så.

Eleonor Nilsson, Flaka, ordförande i LRF kommungrupp i Vimmerby, och andra lantbrukare ser ut att ha en dålig andraskörd att vänta.
Eleonor Nilsson, Flaka, ordförande i LRF kommungrupp i Vimmerby, och andra lantbrukare ser ut att ha en dålig andraskörd att vänta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om