"Det här kommer vi inte att stå ut med"

Grannarna till det planerade dagbrottet i Frödinge, är minst sagt oroade. "I värsta fall får vi stå ut med buller 16 timmar om dygnet i 30 år. Det här känns inte klokt", säger Peter Oscarson, som bor några hundra meter bort.

"Ärligt talat förstår jag inte hur man gör för att lämna in sina synpunkter. Samrådsunderlaget är krångligt", säger Helena Styrbjörn.

"Ärligt talat förstår jag inte hur man gör för att lämna in sina synpunkter. Samrådsunderlaget är krångligt", säger Helena Styrbjörn.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-05-09 08:00

Ett bolag i Nybrogruskoncernen vill anlägga dagbrott för bergmassor i Vasketorp. Nu jäser det bland de berörda, som inte kommer att ge sig utan protester. "Man vill rensa bort all skog på dessa 25 hektar, hyvla bort all jord och spränga sig ner 10-15 meter djupt i urberget. De tyngsta sprängladdningarna kommer att ha en sprängkraft som är större än den största konventionella bomben som USA någonsin använt i strid. Därefter kommer klippblocken att knackas sönder och krossas i dieseldrivna krossmaskiner som kommer att gå non-stop. Med en planerad årsproduktion på upp till 200 000 ton kan man sedan räkna med 60-70 lastbilar om dagen åt vardera hållet till och från verksamheten. Företaget vill kunna köra sina bergkrossmaskiner och ha lastbilstrafiken igång varje vardag året runt klockan 06-22. Detta vill man hålla på med i 30 år" skriver Anders Forvass, markägare i Frödinge, i en debattartikel publicerad i Vimmerby Tidning den 8 maj.

Samrådsunderlag har gått ut till berörda. Men informationen är mager, tycker Peter Oscarson, som bor en halv kilometer från det tänkta dagbrottet.

– Informationen är luddig och det hade varit bra om man kallat till möte. Om det är "bulleralstrande verksamhet" alla vardagar vill man veta hur högt det kommer att låta. Med lastbilar och krossmaskiner fram till 22.00 kan det bli 16 timmars buller om dagen i 30 år. Och så står det något diffust om att spridningen av stendamm ska försöka dämpas.

Oscarson tror att dagbrottet blir ett kraftigt intrång i vardagslivet - och att värdet på hans fastighet kommer att påverkas.

– När vi köpte det här stället 1982 såg vi det som en framtida pensionsförsäkring.

Hans oro delas av grannarna.

– Vi hör redan idag ljudet från en täkt några kilometer bort och lastbilarna från riksvägen.Här kommer det att handla om några hundra meter. Självklart blir man ju fundersam över vilka miljöeffekter det blir på vattendrag och skog. Gölen klassas inte som naturvärde, och det kan man ju ställa sig frågande till, säger Helena Styrbjörn.

Även Egon Axelsson och Birgit Nilsson är rädda att idyllen ska krossas.

– Det blir ett elände om de sätter igång att dundra mellan sex och sex och man vet ju inte hur miljön kommer att förorenas. Det här kommer vi att sätta oss emot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om