"Det känns som en upprättelse för Elin"

Hovrätten skärper tingsrättens dom mot den assistent som vid upprepade tillfällen misshandlade och ofredade Mikael Anjous svårt handikappade dotter Elin.
- Det var inte vi som valde att överklaga domen. Dagen efter att Elin gått bort fick vi beskedet att assistenten överklagat och då kände vi att vi inte hade något annat val än att slutföra det här och föra Elins talan. Hon är värd upprättelse, säger Mikael Anjou.
Hovrättens domslut ser han som slutet på en uppslitande process. Men sorgearbetet, det har bara börjat.

Mikael Anjou vill berätta om det som drabbade dottern Elin och hans familj så att fler människor ska våga anmäla missförhållanden.

Mikael Anjou vill berätta om det som drabbade dottern Elin och hans familj så att fler människor ska våga anmäla missförhållanden.

Foto: Privat

Vimmerby2017-10-03 22:00

Rättsfallet kring Elin Anjou i Vimmerby har väckt mycket uppmärksamhet. I januari i år dömdes en av hennes tidigare assistenter till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst för misshandel och fem fall av ofredanden. Assistenten hade arbetat med den multihandikappade Elin i sju års tid.

Tingsrätten gjorde bedömningen att assistenten, som också haft en arbetsledande funktion, vid flera tillfällen skadat Elin på olika sätt.

Ett flertal av övriga assistenter hade vittnat om olika händelser. De flesta av dem har en längre tid känt och tyckt att något var fel, men först efter att den handikappade kvinnan drabbats av två benbrott började de mer notera och reagera på vad som försiggick.

Tingsrätten dömde den arbetsledande assistenten för misshandel efter att hon utfört hårdhänt sjukgymnastik, som fick Elin att gråta av smärta. Assistenten fälldes också för fem fall av ofredanden, bland annat för att hon vid ett tillfälle torkat Elin runt munnen med en använd blöja och för att hon använt sina egna smutsiga tröjor när hon torkat Elins ansikte samt för att hon duschat Elin i kallt vatten.

Hon dömdes också för att ha varit onödigt hårdhänt när hon borstat håret på den handikappade kvinnan och där ändrar nu hovrätten rubriceringen från ringa till normalfall av misshandel.

Däremot friades assistenten från den del av åtalet som gällde förolämpning, för att hon kallat Elin Anjou för "ditt jävla skrälle" eller "ditt lilla äckel" eller "ditt lilla kräk".

När tingsrättens dom kom i början av året var Elin Anjou dödssjuk.

- Det handlade om intensivvård i hemmet. Vi levde i en katastrofsituation och även om vi inte var nöjda med domen och det finns tunga och svåra saker som inte ens varit en del av rättegången fanns inte ork att överklaga och gå igenom en ny uppslitande rättegång. Det var mitt beslut och jag kände att den kraft vi kunde uppbåda skulle vi lägga på att ta hand om Elin, säger Mikael Anjou.

Den 6 april i år dog Elin Anjou, hon hade nyss fyllt 27 år. Dagen efter kom beskedet att assistenten, som nekar till brott, överklagat tingsrättens dom.

- Vi hade valet att lägga ner det hela eller fortsätta föra Elins talan, som dödsbo. Finns ingen motpart blir det ju inget av det. Det var självklart att vi skulle slutföra det vi påbörjat för Elins skull, för vår familj och för de assistenterna som vågat vittna. Annars hade allt varit förgäves.

Hovrätten plussar alltså på påföljden till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst, mot tidigare 100 timmar. Det motsvarar fyra månaders fängelse. Assistenten ska också stå för dödsboets rättegångskostnader på knappt 25 000 kronor.

- Jag har inte hunnit läsa hela domen, summera eller smälta. Men det känns som en upprättelse för Elin och en möjlighet för vår familj att börja slicka såren och läka. Det har gått sex månader sedan Elin dog, och vi är fortfarande i sorg.

Mikael Anjou säger att han vill prata om det Elin varit med om för att fler ska ha modet att anmäla missförhållanden.

- Jag har inte ord för att att tacka de assistenter som berättat vad Elin utsattes för. Det är så viktigt att vi vågar stå upp för de som inte själva kan säga ifrån, att vi ger en röst åt de svaga och försvarslösa. Man måste ta kampen och är det något jag lärt mig av det här är att man kan inte vänta sig att någon annan kommer och hjälper en. Man får ta fajten själv.

Mikael Anjou tror att den rättsliga processen är över nu.

- Det har varit en lång resa och den är inte slut förrän nu. Vi kommer inte att överklaga. Vi har gjort vad vi kan och nu behöver vi få perspektiv på allt. Vi har en sorg att ta tag i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om