"Det känns som ett nytt kapitel"

Idag tar 124 Vimmerbystudenter klivet ut i nästa fas. Vi har träffat fyra av dem – Axel, Ivan, Moa och Linus. Känslorna är blandade. – Vi har haft så kul senaste tiden och kommit varandra så nära. Egentligen borde studentveckan börja tidigare, säger Moa Nilsson Nachtweij.

Efter tre år tillsammans på naturvetenskapliga programmet på Vimmerby gymnasium är det dags att gå vidare. Idag springer 124 studenter ut i vuxenlivet. Moa Nilsson Nachtweij, Ivan Allgén Takami, Linus Gunnarsson och Axel Bergman känner av känslomixen som säkert många känner igen. 
Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Efter tre år tillsammans på naturvetenskapliga programmet på Vimmerby gymnasium är det dags att gå vidare. Idag springer 124 studenter ut i vuxenlivet. Moa Nilsson Nachtweij, Ivan Allgén Takami, Linus Gunnarsson och Axel Bergman känner av känslomixen som säkert många känner igen. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2016-06-17 08:00

Efter tre års studier på naturprogrammet är de bara ett dygn från studentutsparken. Och splittring.

– Det är det jobbigaste. Man vet ju att man bara kommer att hålla kontakten med några få. Förhoppningsvis blir det återträffar, men det kommer ju inte att bli så regelbundet.

Ivan Allgén Takami sätter också fingret på något många säkert kan känna igen. Ovissheten. Vad händer nu?

– Gymnasietiden är väldigt automatisk. Man får automatiskt sin dagliga dos av socialt umgänge, vet när man ska äta mat och allt är schemalagt. Nu ska man plötsligt ta klivet ut till att ta egna beslut.

Sista veckan har präglats av aktiviteter och umgänge och inte särskilt mycket skoltid. Det har varit toga, cykelfest, maskerad, femkamp... Snart ska de pynta flaket.

– De här tre åren har gått så otroligt fort, säger Moa.

– Fast ändå ”lagom fort”, tillägger Ivan.

Kan ni sätta ord på exakt hur det känns, just nu?

– Hoppfullt (Axel)

– Nytt kapitel (Ivan)

– Pirrigt och vemodigt (Moa)

– Spännande och läskigt (Linus)

Vad händer efter studenten – och om du får drömma helt fritt: vad vill du bli?

Moa:

– Först sommarjobbar jag på Kalles Lek & Lattjo. I augusti åker jag till Vermont för att plugga ett läsår på St Michaels College. Jag har länge velat ta reda på om det amerikanska studentlivet motsvarar den glorifierade bilden. Jag ska läsa blandade kurser, dans, media, kommunikation och ekonomi. 

– Chefredaktör på Elle Mat & Vin eller internationell kommunikatör på ett stort företag, där jag får kommunicera på engelska.

Ivan: 

– Först funderade jag på ett sabbatsår, men jag är rädd att jag skulle vänja mig vid att inte göra något. Jag måste ha lite disciplin i livet och jag har sökt kandidatprogrammet i biologi i Lund, sedan fortsätter jag kanske mot en magister- eller masterexamen. Vi får se om jag blir akademiker i slutändan.

– Någon slags komiker.

Linus:

– Jag ska jobba på labbet på Arla och sedan resa en månad i Bosnien och Kroatien. Till 95 procent kommer jag att jobba kvar på Arla under hösten. Just nu har jag ingen aning om vad jag vill plugga, jag vet bara att jag gillar biologi. Det känns skönt att få lite tid på sig att fundera.

– Det skulle vara kul att forska kring någon sjukdom, typ malaria eller hiv, och komma fram till ett botemedel och få Nobelpriset!

Axel:

– I sommar jobbar jag på labbet på Arla. Till hösten har jag sökt psykologprogrammet på Örebro universitet och antagligen kommer jag in, så då väntar sex års studier. Det känns väldigt spännande och roligt.

– Jag vill bli kriminalpsykolog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om