Många av Astrid Lindgrens figurer är förknippade med det vackra småländska landskapet.
Om det öppna landskapet växer igen minskar också den småländska idyllen vilket kommer att bli kännbart för turistnäringen. I Vimmerby finns till exempel Katthult och Bullerbyn.
- Dessa attraktioner är omringade av betesmarker som skulle kunna växa igen, säger PerÅke Svensson, regionordförande i LRF Sydost.
Miljöersättning i fara
Antalet betesdjur minskar redan i landet samtidigt som Sverige har ett överskott på betesmarker, förklarar Svensson.
Att hålla landskapen öppna försvåras nu ytterligare.
De som söker miljöersättning för betande djur i mars, kommer att ha hårdare regler att följa, förklarar Svensson. Jordbruksverket ska ändra reglerna efter påtryckningar från EU.
- Det får högst finnas 50 träd per hektar betesmark, säger PerÅke Svensson.
Finns det mer träd, dras miljöersättningen till djurägaren för betande in.
Marker kommer att växa igen när djuren flyttas ut på bete på åkern i stället, eller på annan betesmark som uppfyller trädkraven.
Det öppna landskapet hotat
Vackra ängar med kor som står betande i skuggan av träd. Ja, det är en bild som kanske bara kommer att finnas i sagornas värld om det vill sig illa. Nya trädkrav är på gång från Jordbruksverket.- Man väljer redan bort betesdjur på sina marker. Detta är en oroväckande trend, säger Per-Åke Svensson.
Per-Åke Svensson är mycket kritisk till de förändringar som väntar. Det är viktigt att förutsättningarna för lokala köttproducenter förbättras. Regeländringen som är på gång från Jordbruksverket försämrar istället situationen för redan hårt ansatta producenter.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!