Bokningarna börjar komma – redan fler än förra året

Caroline Fungmark driver Ellens Äppelställe. Hon är tredje generationens kalaskokerska i släkten – matlagningen har hon i blodet.

Ellens Äppelställe är en kombinerad kafé och -snickeriverksamhet.

Ellens Äppelställe är en kombinerad kafé och -snickeriverksamhet.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

vimmerby2021-06-20 20:00

Caroline Fungmark står inför tredje säsongen på sitt kafé Ellens Äppelställe, hemma i Tuna. Efter ett stort besökstapp förra säsongen ser det redan nu bättre ut.

– Jag får många förfrågningar om catering och har fullt upp hela dagen med bullbak till Virums älgpark. Förra året var det helt dött vid den här tiden, berättar Caroline.

När effekterna av pandemin blev kännbara och gästerna slutade komma, fick Caroline och hennes man Peder Fungmark idén att de skulle satsa på aktiviteter för barn. 

undefined
När de vuxna fikar kan barnen springa av sig i trädgården

Peder är snickare till yrket och har ett snickeri i anslutning till kaféet. Han bestämde sig för att själv bygga lekparken. Nu står den klar och en liten röd lekstuga, en gungbräda och en rutschkana syns i den grönskande trädgården.

undefined
Idén att bygga lekparken fick Caroline och Peder Fungmark när pandemin slog till och gästerna försvann.

– När jag serverade våfflor här i maj ville barnen inte gå härifrån. För mig hade de gärna fått stanna hela dagen, skrattar hon.

Med förhoppning om ett bättre år kommer Ellens Äppelställe att öppna för säsongen efter midsommar. 

Hon lagar all mat och bakar allt bröd själv.

undefined
Nygräddade bullar som ska bli till smörgåsar i en beställning till Virums älgpark.
undefined
Receptet är hemligt!

– Både min mamma och mormor var kalaskokerskor och jag är upplärd av dem. 

Kalaskokerskorna var kända för sin kokkonst. De lagade mat åt stora sällskap hemma hos folk när det var tillställningar och bjudningar. Flera av Carolines kvinnliga släktingar, på båda sidor, hade det som yrke och kokkonsten har gått i arv i generationer. 

– Det är särskilt viltfärsbiffarna jag får frågor om, men det receptet ger jag aldrig ut, säger Caroline och ser finurlig ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!