Öppet hus på Vimmerby kulturskola: "Vi vill väcka intresset"

Dans, teater, musik och skapande i olika former. Under Kulturskolans öppna hus i veckan var alla välkomna att kika in i lokalerna och testa på olika kulturella aktiviteter. "Vi vill väcka intresset och hoppas att fler blir lockade att komma till oss", säger teaterpedagogen Linnéa Nestor.

Bilal Al-Dabak och hans döttrar Ayzel och Gazal var på plats i teatersalen.

Bilal Al-Dabak och hans döttrar Ayzel och Gazal var på plats i teatersalen.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-08-22 18:00

Nyheten i korthet

  • Vimmerby Kulturskola höll i veckan öppet hus för att väcka intresse för kulturella aktiviteter såsom dans, teater och musik.
  • Alla besökare, oavsett ålder eller tidigare erfarenheter, fick prova på olika aktiviteter och kunde bland annat ta del av 15 minuter långa workshops i dans och teater.
  • Dagen gav också besökarna en möjlighet att träffa skolpersonalen och utforska skolans lokaler.
undefined
Kulturskolan i Vimmerby hade öppet hus onsdagen den 21:e augusti och bjöd in allmänheten till att kika runt i lokalerna, träffa lärare och pedagoger och testa på olika aktiviteter såsom dans, musik och teater.
undefined
I entrén möttes vi av musik och kläder som kunde användas till att kliva in i en ny karaktär.

Sorl och skratt i korridorerna och jazziga toner av musik, det är det Vimmerby Tidning möts av när vi kliver in på Kulturskolans öppna hus som hölls under onsdagen. Alla, oavsett ålder och tidigare erfarenheter, var välkomna att kika in i den anrika byggnaden, strosa runt i lokalerna och testa på diverse olika kulturella aktiviteter. 

Teaterpedagogerna Linnéa Nestor och Tove Samuelsson höll i 15 minuter långa workshops med olika teaterövningar. De berättade att förhoppningen med dagen var att locka fler att bli nyfikna på deras utbildningar och ge alla en chans att testa på de olika aktiviteterna som skolan erbjuder.

– Vi vill väcka intresset och hoppas att fler blir lockade att komma till oss, säger Linnéa Nestor.

– Vi har haft två fulla workshops hittills och det är jättekul att det är så blandade åldrar på de som är här idag, säger Tove Samuelsson.

undefined
Det var full aktivitet under teater-workshoppen. "Vi har haft två fulla workshops hittills och det är jättekul att det är så blandade åldrar på de som är här idag", säger Tove Samuelsson, teaterpedagog.
undefined
Linnéa Nestor och Tove Samuelsson har båda arbetet på Kulturskolan som teaterpedagoger i ungefär två år. Under dagen höll de i workshops med olika övningar.
undefined
"Jag är en toalett", säger Linnéa Nestor, "Jag är en toalettborste", säger Tove Samuelsson. Under övningen "levande fotografi" skulle deltagarna bygga upp en scen från ett badrum och gestalta olika föremål man kan hitta där.
undefined
Inga blyga deltagare här inte, alla hoppade upp och intog rollen som ett valfritt objekt som passade in i badrumsbilden.
undefined
En av övningarna på teater-workshopen var att fånga ögonkontakten med någon på motsatt sida och byta plats utan att låta teaterpedagogen Tove ta ens plats. Om Tove lyckades knipa platsen på den färgglada cirkeln var det den personen som fick jaga efter en ny plats.

Linnéa Nestor berättade att deras öppna hus även var en möjlighet att se sig om i lokalerna och träffa dom som jobbar där. 

På en av Linnéas och Toves workshops mötte vi Gazal och Ayzel Bilal som var på besök i Kulturskolan med sin pappa.

– Det var jättekul med teater, jag skulle vilja gå i det. Nu ska jag testa dans också, säger Gazal Bilal och skyndar iväg för att hinna till workshopen i dans som precis ska börja lite längre ner i korridoren.

undefined
Bilal Al-Dabak och hans döttrar Ayzel och Gazal var på plats i teatersalen.
undefined
Ayzel och Gazal var med i teater-workshopen och skulle testa på dans därefter. "Det var jättekul med teater, jag skulle vilja gå i det", säger Gazal Bilal.

Tjejerna Malva Axelsson Åberg, Lina Leander, Melina Fasth och Robyn Jonsson hade redan hunnit med att testa på både dans, musik och teater. De var även med och körde "Kultur-bingo" och fick hämta ut pris efter att de fått tre kryss i rad på Bingo-brickan. Priset? Pinnglass och plopp!

undefined
Malva Axelsson Åberg, Lina Leander, Melina Fasth och Robyn Jonsson var med och körde "Kultur-Bingo" och tyckte att det var kul att testa på de olika aktiviteterna som Kulturskolan erbjuder.
undefined
Vid tre kryss i rad blev det Bingo och man fick en glass och plopp som pris.

Vid utklädnings-stället i entrén träffade vi John Lindström och Moa Kvillhammar som precis gått in i karaktär, en kung och en glass. De hade varit med i workshops i dans och teater och berättade för Vimmerby Tidning att de tyckte att det var jätteroligt att få testa på.

undefined
John Lindström och Moa Kvillhammar hade testat både teater och dans.
undefined
Många av besökarna passade på att testa lite nya stilar.
undefined
En punkt i "Kultur-Bingon" var att klä ut sig och ta en bild i Kulturskolan photo-booth.

Linnae Huiskes kände väl till Kulturskolan. Hon berättade att båda hennes systrar har gått i musik där och att planen är att även Linnae ska göra det.

– Jag är självlärd i piano men testade på trummor nu och tyckte att det också var jättekul!, säger hon.

Med i musiksalen var även läraren Dukagjin Islamaj och Ella Styrbjörn och Vimmerby Tidning fick sig en liten privat konsert som avslut på dagen.

undefined
Musiklärare Dukagjin Islamaj med besökarna Linnae Huiskes och Ella Styrbjörn.
undefined
Linnae Huiskes spelade trummor för första gången och tyckte att det var jättekul.
undefined
Musikläraren Dukagjin Islamaj fanns tillgänlig i musiksalen och uppmuntrade alla besökre till att testa något instrument. Här jammar han och Ella Styrbjörn tillsammans.

 

undefined
Det fanns mycket att titta på i de vackra lokalerna i byggnaden.
undefined
Det är tydligt att vi befinner oss på en Kulturskola, på väggarna hänger diverse skapelser och konstverk. Här syns inspirerande fotografier från projektet "Redesign Mode" från vårterminen 2024.
undefined
Biosalongen på Kulturskolan.
undefined
Konstverk prydde väggarna i korridorerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!