Detaljerna om VH:s premiär – utanför isen: "De hade träningsvärk"

Ett första Hockeyallsvenskt arrangemang avklarat. Minst 25 kvar. Vimmerby Hockey fick i fredags en smakstart på säsongen, på många sätt och vis. "Det gick över förväntan", säger klubbchef Andreas Zukiewicz.

Det var lapp på luckan i idrotthallen i fredags. Klubbchefen Andreas Zukiewicz blickar tillbaka på ett lyckat arrangemang.

Det var lapp på luckan i idrotthallen i fredags. Klubbchefen Andreas Zukiewicz blickar tillbaka på ett lyckat arrangemang.

Foto: Jonas Svensson

Vimmerby2024-09-24 06:00

Kapten Jakob Karlsson, av alla människor, satte den avgörande straffen efter förlängningen i premiären hemma mot Nybro Vikings. Därmed tog Vimmerby Hockey en historisk första seger i Hockeyallsvenskan.

Men det är inte bara på isen som det är nya tider. En nivå upp sportsligt innebär att även organisationen som helhet behövt steppa upp. Under fredagskvällen kom det första stora testet ur ett arrangörsmässigt perspektiv för VH.

Trots lapp på luckan med 1750 personer i hallen flöt det på relativt smärtfritt under hela kvällen.

– Ja, jag skulle säga att det gick över förväntan. Det funkade jättebra och vi fick mycket beröm av Svenska Ishockeyförbundet gällande säkerheten och visiteringen. Sen finns det alltid förbättringspotential, men överlag är vi jättenöjda, säger Andreas Zukiewicz.

Bortsett från den här matchen, vet du när det senast var fullsatt i hallen?

– Nej, jag vet inte riktigt. Det har det inte varit så länge jag kan minnas i alla fall.

Oavsett när det nu var visar fredagens publiksiffra på det stora intresset som finns kring VH för tillfället.

– Verkligen, och sättet som det slutar på med att Jakob avgör... Det är som en saga. Sen kommer det naturligtvis inte vara såhär i 51 omgångar till, men vi hade inte kunnat bett om en bättre start.

Hantering av visitering och säkerhetsrum med kameror är några nya inslag kring matcherna denna säsong för VH. Även om det är mycket nytt betonar Zukiewicz att organisationen för det finns på plats.

– Thea (Björkén) och Anders (Kostenius) har jobbat mycket med arrangemangen i "Ettan" och gjort det jättebra innan. Vi vet redan att vi klarar av det, men det var skönt att förbundet också bekräftade det.

Var det något som inte gick enligt planerna?

– Vi ska kunna visa repriser på vår nya storbildsskärm, men det saknades en kabel. Utifrån vad jag fått till mig ska det vara åtgärdat redan till nästa match mot Kalmar.

undefined
Köerna ringlade utanför ishallen inför premiären av Hockeyallsvenskan hemma mot Nybro Vikings.

Det var ganska långa köer in. Går det att göra något åt det?

– Nej, det gör det inte. Det enda vi kan göra är att råda folk att komma lite tidigare. Det är tidskrävande att visitera så noggrant som vi måste. Vi är dessutom begränsade gällande hur många entréer vi har. Skulle det gå snabbare vid visiteringen är det ändå risk att det blir "stockning" någon annanstans.

Andreas Zukiewicz passar på att hylla funktionärerna som slet rejält vid insläppet.

– De gjorde ett sjukt bra jobb. Jag har pratat med en del av dem här i helgen och de hade träningsvärk, haha. Jag tror alla var inne i hallen till när matchen började, sen kanske man missade introt eller liknande. Men när själva matchen startade ska alla ha varit inne och det är starkt jobbat.

En fredagskväll i kombination med en del alkohol, högljudda hemmafans och fullsatt bortasektion skulle kunna vara som upplagt för bekymmer. Men inte den här gången.

– Nej, det har inte varit några incidenter alls utifrån vad vi har fått till oss. Polisen sa att det sköttes jättebra med publikvärdarna och den biten.

Ett tag under matchen låg Wifi:t nere, vilket bland annat innebär problem med Swish-betalning i kioskerna för vissa besökare.

– Vi har koll på vad det berodde på och det ska också var åtgärdat till nästa match. Det var spänningsmatnings-switcharna som blev överbelastade. Vi kommer sätta in fler såna, så det ska inte vara ett bekymmer framöver. Vi känner oss trygga.

Även försäljningen i pubar och kiosker gick som väntat bra under matchens gång. I det stora hela får man nog lov att benämna det som en succéstart.

– Definitivt, haha. Vi hade inte kunnat önska oss mer. Vi får hoppas att framförallt Vimmerbyfolket fortsätter sluta upp framöver och kommer på matcherna. Alla jag pratat med tycker det var en häftig upplevelse. Jag vet inte vad vi hade kunnat önska oss mer, säger Andreas Zukiewicz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!