Detaljplan avgör fastighetens framtid

Kristdemokraterna och Folkpartiet gick ut hårt i fullmäktige för att hindra en rivning av Karlbergs gamla verkstad och bilhall.
Debatten slutade dock med enigt beslut om en ny detaljplan med inriktning på bostäder och handel. Det blir under den processen som den befintliga fastighetens framtida öde avgörs.

Vad som ska hända med Karlbergsfastigheten är fortfarande oklart. Fullmäktige ställde sig dock enigt bakom planuppdraget som syftar till bostäder, handel, parkering och grönytor i stil med den omgivande miljön...

Vad som ska hända med Karlbergsfastigheten är fortfarande oklart. Fullmäktige ställde sig dock enigt bakom planuppdraget som syftar till bostäder, handel, parkering och grönytor i stil med den omgivande miljön...

Foto:

Vimmerby2012-02-29 07:31


Kristdemokraterna och Folkpartiet ansåg inledningsvis att kommunstyrelsens förslag att området ska passa bättre ihop med Båtmansbacken och miljön runt gamla Storgatan är detsamma som rivning - och det vill de inte vara med om.
Göran Gustafsson, KD, använde ett ekonomiskt perspektiv på saken.
- Fastigheten köptes för tolv miljoner kronor och tomtvärdet är 2,6 enligt taxeringen. Det gör att en rivning kostar 9,4 miljoner bara i förlust. Till det kommer kostnaden för själva arbetet. Hur ska kommunen kunna motivera det i en tid när vi skär ned 20-25 miljoner, sade han och jämförde att en sådan rivning motsvarar en skattehöjning på 38 öre.

Sälj fastigheten
KD yrkade att fastigheten bjuds ut till försäljning - och att en konsekvensanalys av en rivning ska genomförs med särskilt fokus på kapitalförlusten.
Börje Forss, FP, stämde in och vill också bevara fastigheten för att sälja den - helst till Korskyrkan.
- Här har vi en stark intressent som vill ta över och behöver lokalen för att man lider av växtverk. Då ska vi inte riskera att få en stor grusgrop mitt i stan, sade han.
Micael Glennfalk, M, använde ett annat ekonomiskt perspektiv.
- Hur mycket är Korskyrkan beredd att betala? Enligt avsiktsförklaringen vill man ha med sina två befintliga fastigheter i affären. De är uppskattningsvis värda tre miljoner - och jag uppskattar Karlbergstomtens värde till åtta miljoner, 500 kronor per kvadrat eftersom den är i iordningställd och har VA och fjärrvärmeanslutning, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om