Att tänka på inför storhelgsbesöket hos farmor

Det har gått över ett år sedan det nationella besöksförbudet på särskilda boenden lyftes. Men på kommunens vård- och omsorgsboenden får man fortfarande tänka till för att skydda de äldre.

För den som vill besöka sin anhöriga på kommunens vård- och omsorgsboende så går det bra, men inte i allmänna utrymmen på enheterna. Karin Holmgren, verksamhetschef, berättar vad som gäller.

För den som vill besöka sin anhöriga på kommunens vård- och omsorgsboende så går det bra, men inte i allmänna utrymmen på enheterna. Karin Holmgren, verksamhetschef, berättar vad som gäller.

Foto: Roelof Strotinga/Janerik Henriksson - TT

Vimmerby2021-11-21 14:00

– Man är välkommen att komma och besöka, men sen vädjar vi om att man först och främst tar med sin anhörige ut och träffas utomhus, annars är det i den anhöriges lägenhet. Vi vill inte att man är i allmänna utrymmen inne på enheten eftersom det är många andra brukare där, säger Karin Holmgren, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden.

I övrigt finns inga begränsningar, enligt Holmgren, men man vill gärna att anhöriga kontaktar enheten innan man kommer på besök.

– Då kan vi möta upp och vi har lite skyddsutrustning som man får. 

Hon tycker besöken fungerar bra på det sättet och att anhöriga är bra på att höra av sig i förväg. 

Hur tänker ni inför storhelgerna jul och nyår, då många kanske vill besöka sina anhöriga?

– Absolut ska man träffas om det inte händer något annat i samhället, men då tar vi det då. Annars vill vi att alla ska få träffas och ha en trevlig jul och att man då ses i lägenheterna eller tar med sin anhörige hem, säger Karin Holmgren.

– Vi tänker också att människor är så vana vid det här nu så man är noga med att om man är frisk så är det okej, men har man symptom så stannar man hemma och att man är noga med att tvätta händer. 

Personalen på boendena jobbar fortsatt med munskydd. Om någon av de boende uppvisar symptom så blir det arbete med full skyddsmundering.

Karin Holmgren berättar att de flesta på boendena i kommunen hunnit få dos tre.

– Det är jätteskönt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!