Detta gäller för dig när restriktionerna släpper

Mycket återgår till det normala, i alla fall för vaccinerade. Men vad gäller för ovaccinerade? Och räcker antikroppar som skydd?

Är du vaccinerad kan du från och med 29 september göra nästan allt som du kunde innan pandemin. Men för ovaccinerade gäller det fortfarande att hålla avstånd.

Är du vaccinerad kan du från och med 29 september göra nästan allt som du kunde innan pandemin. Men för ovaccinerade gäller det fortfarande att hålla avstånd.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vimmerby2021-09-29 17:00

Så kom dagen då alla restriktioner plockades bort, liksom rekommendationen om att arbeta hemifrån. Men beroende på om du är vaccinerad eller inte finns det olika rekommendationer. Vimmerby Tidning reder ut vad som gäller.

Vaccinerad: Är du fullvaccinerad finns det inte längre några rekommendationer om att endast umgås i den nära kretsen och att undvika större fester. Detta gäller även barn som är ovaccinerade. Du räknas som fullvaccinerad först efter två doser.

Ovaccinerad: Är du vuxen och ovaccinerad bör du fortsätta vara försiktig. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att ovaccinerade personer ska hålla avstånd till andra när så är möjligt, undvika onödig trängsel och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och de som är 70 år och äldre. Du bör även undvika platser med trängsel, som konserter, nattklubbar och större fester.

Ovaccinerad med antikroppar: Ovaccinerade med antikroppar räknas som ovaccinerade och skall följa de allmänna råden för att minska spridningen av Covid-19, skriver Smittskydd för Region Kalmar i ett mejl till Vimmerby Tidning. Därmed gäller för dig med antikroppar samma rekommendationer som för ovaccinerade.

(Råden gäller inte för personer under 18 år eller personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig mot covid-19)

Gäller alla vid symtom: Stanna hemma och undvik att träffa andra. Testa dig. Barn under sex år behöver inte testa sig. 

Källa: Smittskydd och Vårdhygien Kalmar län / Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!